Igaz Mese

Ez itt minden olyan kommunikáció színtere, amely nem kapcsolatos az Én Kicsi Tanyámmal
ssuggame
Hozzászólások: 41495
Csatlakozott: 2010.04.29. 22:14

Igaz Mese

Hozzászólás Szerző: ssuggame » 2010.12.05. 04:46

Mindenki életében van olyan történet, vidám, szomorú, utazós, kisgyerekes , bármi amit átélt , valóság és megosztaná a többiekkel.
Nos, itt van rá az alkalom, meséljen mindenki akiből kikívánkozna egy-egy történet, szeretettel meghallgatjuk. Foglaljatok helyet a meseszobában. :)

MARCSI MESESZOBÁJA...................................................................MARCSI KERTJE

Kép.....Kép

MARCSI RELAX-ZENE SZOBÁJA.....................................................MARCSI FILMVETÍTŐ SZOBÁJA

Kép.....Kép

MARCSI TAVASZI-NYÁRI OLVASÓ SZOBÁJA

Kép


(A topik dmarcsi55 ötlete alapján készült.)
A hozzászólást 10 alkalommal szerkesztették, utoljára ssuggame 2011.04.27. 21:01-kor.
kertképem: http://s2.enkicsitanyam.hu/schaugarten/ ... r=15908730
kert topikom: http://www.forum.enkicsitanyam.hu/viewt ... f=12&t=189

-Felelős vagyok a rózsámért-ismételte a kis herceg,hogy jól az emlékezetébe vésse.

dbori
Hozzászólások: 637
Csatlakozott: 2010.12.10. 16:24

Re: Igaz Mese

Hozzászólás Szerző: dbori » 2011.04.21. 18:58

Zoé, nagyon érdekes, amit írtál. Eddig egyszer töltöttem a húsvétot külföldön, és az ottaniak is leesett állal figyelték, hogy mit csinálnak a magyar fiúk azzal az üveg kölnivel hétfőn, miért locsolják a lányokat :lol: :lol:

Avatar
zoe tanyagazda
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2011.04.10. 20:36
Tartózkodási hely: Ireland, Derry

Re: Igaz Mese

Hozzászólás Szerző: zoe tanyagazda » 2011.04.21. 19:51

dbori írta:Zoé, nagyon érdekes, amit írtál. Eddig egyszer töltöttem a húsvétot külföldön, és az ottaniak is leesett állal figyelték, hogy mit csinálnak a magyar fiúk azzal az üveg kölnivel hétfőn, miért locsolják a lányokat :lol: :lol:

bori:)

Írországban is figyelnének nagyot:))). Sok mindenben más , ott igazából a negyven napot kell. kibírni:) Ami engem megfogott, és amiért ott szeretem a húsvétot, egyrészt az, hogy, a böjt idején egy kedvenc ételedről, vagy akár egy kedvenc örömöd is le kell mondani. A másik pedig az, hogy tényleg közösségé alakulnak, nincs egyén csak közösség.Vasárnapi nap az egy megfoghatatlan élmény. Az ahogy egy közösség együtt tud ünnepelni, ahogy este a tűznél táncolnak.
Tulajdonképpen ekkor a napon esznek először.
Amikor kikerültem, akkor nagyon nehéz volt a nagyböjt, még a böjt csak valahogy elment, de a nagyböjt az kemény...
gyakorlatilag tényleg koplaltunk.

Az ottani szokást vettem át én is, azt szoktam meg, Ahol élek az egy nagyobb városnak számít. Azonban -a közparkok ebből rengeteg van, Írország területén idejárunk mi is piknikekre- itt azok alkotunk egy közösséget akik ott lakunk a park mellett, vagy közelében, épp úgy tartunk tábortüzet, mint ahol kis faluban élnek. Minden ilyen közösségnek van papja, és tényleg végigjárja a lakásokat, házakat, este megáldani, és megnézi, hogy tényleg tiszta-e.
Így én is takarítok holnap, bár itt nincs semmi jelentősége húsvéti pénteknek.
KépZoe

Avatar
malacka
Hozzászólások: 13737
Csatlakozott: 2011.03.08. 17:20

Re: Igaz Mese

Hozzászólás Szerző: malacka » 2011.04.21. 20:03

Marcsikám fogadd szeretettel, minden komment nélkül! :P :hug:
Kép

Avatar
zoe tanyagazda
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2011.04.10. 20:36
Tartózkodási hely: Ireland, Derry

Re: Igaz Mese

Hozzászólás Szerző: zoe tanyagazda » 2011.04.21. 20:23

juszufka54 írta:Zoé nagyon tetszett az írásod és a képek is a kajákról ,bár a bárány nekem kicsit nyers lenne. :lol: :lol:

Bizony azt is meg kellett szoknom, hogy Írországban, a magyar szokásoktól eltérően, a hús szinte nyers. Ez azért van így mert úgy tartják, hogy annyira meg kell tisztelni az állatot, hogy csak éppen, hogy megsütik.

A másik, nagyon nagy dolog, ha húst esznek, nem azért mert drága, vagy nincs. Hanem az Írek amikor az éhínségek voltak kivándoroltak Írországból Amerikába, szinte akkor kiürült a sziget. Ekkor 1845 írunk, ekkor a krumplivész következett be, gyakorlatilag takarmányként is azt használták. Ekkor 8 millió körül volt Írország lakossága, ma csak 3 millió körül van.

Nagyon tisztelik az ételt főleg a krumplit, a répát a marhát, és birkát. Persze mi tagadás, más nem is nagyon terem, és él meg a szigeten.
Ételt otthagyni nem lehet... Ez Írországban bűn. Egy pub tulajdonos akár személyesen is odamegy és megkérdezi nem ízlett?

Bármilyen ételt kérsz, kapsz egy ír tálba- ez egy ovális tál- krumplit és répát. Már a főétel is elég lenne, de a tiszteletet el kell fogadni, azt is meg kell enni. Most ne olyanra gondolj amit itthon főznek... ez teljesen pépes krumpli, és répa, ami sótlan ízetlen stb.

Amikor Írországban a kollégiumba először kaptam ebédet, és megkóstoltam, komolyan azt éreztem, hogy nem tudom lenyelni, de mivel akkor már tudtam, mert a tejet én nem szeretem, az első reggeliné nem ittam meg, ezért nem ebédelhettem az nap,
így legyűrtem.
Egyébként érdekes így visszagondolni, hogy én is hogyan változtam át. Ma már természetesek az ízek, és a hús is.
De valóban nagyon nehéz volt megszokni.
Egyik legfontosabb amit a Nővérektől megtanultam, és az Írektől, tisztelni az ételt. Megtanultam azt, hogy nem hagyunk semmit ott, lehetőséget persze kihasználva, fél vagy negyed adagot kérve.
Ételt nem dobunk ki, ott van mindég a figyelmeztetés ami századokkal ezelőtt volt, hogy nem volt mit enni.
Ma ez nincs így, mert a nagy áruházakban, piacon mindent lehet venni, de az írekben ott van és ott is lesz mindég, hogy annak van igazán értéke, ami megtudnak termelni.


Kép
KépZoe

Avatar
zoe tanyagazda
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2011.04.10. 20:36
Tartózkodási hely: Ireland, Derry

Re: Igaz Mese

Hozzászólás Szerző: zoe tanyagazda » 2011.04.21. 20:28

Szia Malacka:)

Én ezt küldöm Neked és Mindenkinek:)))


Kép
KépZoe

Avatar
malacka
Hozzászólások: 13737
Csatlakozott: 2011.03.08. 17:20

Re: Igaz Mese

Hozzászólás Szerző: malacka » 2011.04.21. 20:36

Szia Zoé, nagyon szeretem más kultúrák történeteit olvasni, hallgatni. Írj még érdekességeket, ami más, mint nálunk! :P Köszönöm a képet, kinyomtatom, és a kis keresztlányom majd kiszínezheti..... :hug:

Avatar
juszufka54
Hozzászólások: 15321
Csatlakozott: 2010.07.15. 18:19
Tartózkodási hely: Mars bolygó

Re: Igaz Mese

Hozzászólás Szerző: juszufka54 » 2011.04.21. 20:48

Zoé tényleg olyan jók amiket írsz.
Hát a magyarok is tanulhatnák a spórolást és a nem pazarlást.
Bizony én is sokszor mondom a kis unokámnak hogy te nem eszed meg de más gyerek meg éhezik.

Zoé írj még ha tudsz ilyeneket olyan jó olvasni .Én nem jártam külföldön vagyis csak egy szer törökországba de ott nem sok mindent lehetett látni. :hug: :hug:

Avatar
zoe tanyagazda
Hozzászólások: 241
Csatlakozott: 2011.04.10. 20:36
Tartózkodási hely: Ireland, Derry

Re: Igaz Mese

Hozzászólás Szerző: zoe tanyagazda » 2011.04.21. 21:19

juszufka54 írta:Zoé tényleg olyan jók amiket írsz.
Hát a magyarok is tanulhatnák a spórolást és a nem pazarlást.
Bizony én is sokszor mondom a kis unokámnak hogy te nem eszed meg de más gyerek meg éhezik.

Zoé írj még ha tudsz ilyeneket olyan jó olvasni .Én nem jártam külföldön vagyis csak egy szer törökországba de ott nem sok mindent lehetett látni. :hug: :hug:

Én jártam a világban sok helyen. Írország mindennél több, mert az Íreknek hagyományaik vannak és kultúrájuk.

Hagyományaikat, és kultúrájukat a mai napig megélik. és tartják. Rendkívül fontos Írországban a tradíció.

így van ez a kézművességben, a művészetükben, a manufaktúrákban. Énekeik, zenéik több száz évekre vezethetők vissza,.
Az ír tánc ma már világírű, ennek az az oka, hogy Michael Flatley aki ugyan amerikai származású, de családja ír származású.
elődei az éhínség elől menekültek Amerikába.
Írországban az egyik szinte kötelező hangszer a fuvola, ( ez azért mert mindenki számára elérhető, és könnyen megtanulható)
Michael Flatley is fuvolázni tanult meg először. A nagymamájától tanulta meg az ír táncot, 17 évesen nyert ír tánc világbajnokságot.
Michael Flatley sem önmagában lett híres,- és itt is látszik az hogy mennyire fontos a közösség- Ő az aki ír legendákat dolgozott fel, és létre hozott egy táncegyüttest.


Az embereket nem csak a tánc, a látvány, hanem az ír mondák feldolgozása ragadta meg. A tündérek, a jó a rossz, és persze itt is mint mindenhol a tündérek varázslatával a jók győznek.

Ami érdekes, hogy a magyar népmesékben a jó legyőzi a rosszat, addig az írek mondákban a tündéreket hívják segítségül, hogy a rosszak, jókká váljanak.
Így lesznek a rosszakból, jó emberek.
Így lett világhírű az ír tánc, ami számos ponton lépéseiben, nagyon hasonlít a magyar néptáncra.
KépZoe

ssuggame
Hozzászólások: 41495
Csatlakozott: 2010.04.29. 22:14

Re: Igaz Mese

Hozzászólás Szerző: ssuggame » 2011.04.22. 05:09

Marcsi jó volt ismét erre járni :hug: , olvastam is és a zenéket is meghallgattam, bájos az énekesnő ahogy ott énekel a tömegnek gitárjával :)

Zoé köszönöm az olvasmányokat :) , azért hála az égnek nálunk is van még sok ember aki sosem dob ki kaját, na meg már olyan sok a szegény ember hogy már lassan senki sem tehetné meg ha akarná sem :? :roll: , de természetesen igen, az íreknél ez egy átfogóbb dolog, pont azok miatt amiket írtál.

Mondjuk én pölö a vízre is "allergiás vagyok" ha valaki nyitva hagy egy csapot, Afrikában és ahol még nincs víz ott aztán tudják milyen kincs 1 csepp is, aki meg csak megrántja a vállát erre azok még nem láttak olyan embereket vagy még nem voltak ott olyan körülmények között sosem, elszomorító mikor valaki ilyen. Mindig tisztelni kellene valóban minden ország múltját és jelenét is (sajnos sokszor nem így szokott lenni :oops: ) sosem lehet tudni mivel sérthet meg másokat az ember ha vendégeskedik. Ettem már meg olyan ételt amiről nem tudtam először hogy mi az és elég büdös volt, de látván az emberek arcát akik elég lefogyott állapotban voltak és tudtam hogy inkább a vendégeknek adják ételüket, szó nélkül lenyeltem. Azt hiszem akkor és ott éreztem először azt hogy milyen igazságtalan és nyomorult is tud lenni olykor a világ. :( Azóta nem vagyok valami válogatós. Bár itt nagy a szám a fórumon a finom kajákról, mert jó róla írni meg itthon így is étkezünk ez így is van és nincs is gond, de ha olyan lenne a helyzet vagy váratlan szituációba kerülnék, nem válogatnék.
Nem tudom mostanában hogyan tanítanak sulikban, de remélem a spórolásra is figyelmeztetik a gyerekeket és felhívják a figyelmet a világban jelen lévő (vagy múltban történt) egyéb nyomorúságokra hogy meg tudják becsülni mindazt ami fontos. Legalábbis úgy gondolom hogy iskolában is kellene ezzel foglalkozni, mert nem minden szülő olyan figyelmes vagy törődő gyermekével.
Most kicsit elkalandoztam, de most ez jutott az eszembe. :roll:

Hoztam vendégeket is, jöttek olvasgatni :)

Kép
kertképem: http://s2.enkicsitanyam.hu/schaugarten/ ... r=15908730
kert topikom: http://www.forum.enkicsitanyam.hu/viewt ... f=12&t=189

-Felelős vagyok a rózsámért-ismételte a kis herceg,hogy jól az emlékezetébe vésse.

Válasz küldése

Vissza: “Off Topic”