Ismered ezeket a növényeket?

Kertészkedéssel kapcsolatos kérdésed vagy tipped van? Tanácsra van szükséged szobanövénnyel kapcsolatban? Itt tedd közzé!
Avatar
Nut
Hozzászólások: 2174
Csatlakozott: 2011.03.08. 17:41

Re: Ismered ezeket a növényeket?

Hozzászólás Szerző: Nut » 2011.04.08. 22:01

Szia Szundi!

Már egyszer szét torpedóztam a sziklakertet. A gond az, hogy elég nagyra sikeredett. Tehát a széttorpedózása egy hetes masszív meló. Ma is azon gondolkodtam, hogy totálra szedjük-e szét, vagy csak telepítsek ki hajtásokat és usgyi a gyomírtó. Ha teljesen szétszedjük akkor is egy hónap amíg valahogy kinéz, ha gyomírtózgatom, akkor meg a fél nyár rámegy amíg úgy néz ki, mint egy holtkóros. Még meg hányom-vetem magammal mi legyen. Ennek az új szernek a nevét megjegyeztem. Engem is kiszolgálnak vele? Nem kell hozzá vegyszerkönyves vizsga? Mert nekem olyan nincs. Én csak mezei közgazdász vagyok, nem méregszakértő! :lol:

Mi az a csimasz??? :oops: :oops: :shock:

Őt nem ismerem. Nálunk tavaly egzotikus meztelen csigák jelentek meg. Olyan narancsos színűk volt és nagyon kövérek voltak. Még jó, hogy van egy halastavunk, így bedobáltam a pontyoknak had lakmározzanak belőlük kedvükre. Gondolom megették őket. Ezek a meztelen csigák nem is hasonlítottak azokhoz amiket én ismertem. Nem is tudom honnan deportálódtak hozzánk. :shock:

A cserebogár lárvákat a halak szeretik, azt már tapasztaltam. Majd megkapják a halak azokat amiket megtalálunk menet közben. Én csak a lóbogártól irtózom mind lárva, mind kifejlett korában. Ha egy mód van rá, akkor azok eltávolítását másra bízom. Ha mégis nekem jut a küzdelem velük, a kiskapámmal heves csapkodással megpróbálom hatástalanítani őket, de olyankor még a szemem is könnybe lábad, meg szó szerint öklendezek mire meggyilkolom őket. Pfujjjj!!!

csokiori
Hozzászólások: 959
Csatlakozott: 2011.05.12. 18:58

Re: Ismered ezeket a növényeket?

Hozzászólás Szerző: csokiori » 2011.04.09. 08:31

:D :D :D Előttem a kép, ahogy deszantos mellényben a csőre töltött kiskapával és a halálos öklendezéssel leszámolsz a lóbogarak (az meg mi?) seregével. :lol: :lol: :lol:
szerver 1
csokigyár

Avatar
Nut
Hozzászólások: 2174
Csatlakozott: 2011.03.08. 17:41

Re: Ismered ezeket a növényeket?

Hozzászólás Szerző: Nut » 2011.04.09. 12:57

Csokioroszlán!

Hát neked is hiányzik valami ott fenn!!! :lol: Majd leesek a székről annyira rám jött a vigyorex ahogy olvastam az írásodat.

Nagy erőt vettem magamon és kerestem neked lóbogarat más nevén lótetűt. Tessék gyönyörködj benne. Nekem a gyomrom heves reakciókat mutat még így is ahogy a képet másolom.

Kép


Halvány emlékeim támadtak a csimaszról. Mintha nálunk a verebek fiatal fiókáira mondták volna az öregek, hogy csimasz. De lehet, hogy tévedek. :oops:

Avatar
Szundi törp
Hozzászólások: 908
Csatlakozott: 2010.03.05. 12:25

Re: Ismered ezeket a növényeket?

Hozzászólás Szerző: Szundi törp » 2011.04.09. 15:53

Szia Pipo!

Csimasz másnéven a cserebogár lárvája. Azt pedig Te is ismered ahogy olvasom. A lótetű pedig igen jó csali ragadozó halra.
Meztelen csigák ellen a javallat fogsz egy üveget leásod a földbe annyira hogy a csiga biga még bele tudjon mászni, az üvegbe veszel jóféle Sárkánysört azt nagyon szeretik és várod a hatást. Csiga biga mivel alkoholista szépen bele mászik a sörbe és vidáman távozik a másvilágra. De lehet kapni granulátum formában is csiga ölőt, de azzal az a baj, ha víz éri elveszíti hatását, mivel szétázik. Ha van türelmed még azt is meghallod ahogy ropogtatják a csigák a csigaölőt. Mivel a csigák között nincs fiu - lány ezért igen szapora fajta. Földbe rakja számtalan fehéres színű tojását, ha azt megtalálod azt szedd össze mindet. De van egy fajta kacsa is ami csak ezeket az egzotikus csigáidat szereti megenni.
Te is megveheted ezt a gyomírtót, nem vegyszerkönyves. De ha van ismerősöd az sem baj.
Én a helyedben azt tenném a sziklakertemmel, hogy mindenből szednék fel kicsit amit azután a kertemben beásva tartanék. Utána fognám az egészet legyomírtóznám és két hét múlva amikor már leszáradt a gaz letakarítanám a területet és már mehetne is vissza a növényzet. Én ezt tenném. Némi családi összefogással egy nap alatt kiszeded és lepermetezed. Utána már gyorsan megy minden. De ha nagynak találod csinálj belőle kisebbet. Így elég nehéz ha nem látod a méreteket.
Nekem egy tó mellé épített csobogót kell szét szednem olyan szinten, hogy a funkciója meghagyása mellett csinálok belőle sziklakertet. Ez kicsit nagyobb kihívás, mint a rombolás és építés. Igaz ez kicsi tó kicsi kert de egy egész délutánom el megy vele mire olyan formája lesz ami mindenkinek megfelel. Tegnap találtam egy olyan követ amin kristályok is vannak az biztos, hogy beépítésre kerül.Már csak a megfelelő növények kiválasztása van hátra.
Szundi új kertje

Avatar
Nut
Hozzászólások: 2174
Csatlakozott: 2011.03.08. 17:41

Re: Ismered ezeket a növényeket?

Hozzászólás Szerző: Nut » 2011.04.10. 19:38

Szundi!

A gyomirtó mellett döntöttem én is. Megkérdeztem a férjemet. Biztos már, hogy nálunk a verébgyerek a csimasz amikor még csupasz és ráncos . A lótetű tojását nem ismerem azt hiszem. De biztosan van belőle jócskán nálunk is. A növénykéket kitelepítjük és gyomirtózunk. Nem igen szeretnék kisebb sziklakertet, mert a kertünk 800 négyszögöl. Még így sem olyan nagy a sziklakert (kb. 5x5 méteres a két oldala mely egy körcikket alkot felfelé meg kb. 1.50 magas) látványilag, csak akkor ha gazolni kell. :lol: A tavunk 12-14X10 méteres kb. Ahol a víz feltölti oda mi is álmodtunk már egy csobogós megoldást ami sziklára emlékeztet, de a megvalósítás még várat magára. A férjem a vakondokokkal folytat ádáz harcot. Egy riasztó sem akar beválni. Ma traktorozott épen, azaz füvet nyírt, de előtte ismét 40 buckát kellett elplaníroznia. Már éjszaka rémálma van a vakunkodok miatt. Komolyan nem tudom mit kellene velük tenni.

Szerinted kitehetem már a leandereket meg a többi virágomat? Nem fagynak már meg. A teraszra gondoltam, ott felül fedél van, de két oldala nyitott, két oldala meg a ház fala. Láttam már hétvégén több helyen, hogy kint vannak a leanderek. De én féltem még őket. Minden évben tavasszal tanácstalan vagyok. Azt hiszem ősszel is hamarabb viszem be őket mint mások.
Van még egy gondom. Szerintem összehoztam egy lükeséget. A diófa alá ültettem borostyánt. Télen gyönyörű volt, ahogy a diófa ágait befutotta a borostyán, most is szép, de a férjem szerint el fogja nyomni a diófát, s szerinte le kellene vágdosni a fáról a borostyánt. Szerinted is jobb lenne? Annyira gyönyörű, sajnálnám. Képzeld magad elé, télen minden kopár és havas, a kert közepén egy kb. 25 éves diófa melynek az ágai jó része zölden tündököl a télben.

Sajnálom a diófát és a borostyánt is. Nem tudom a férjemnek nem jön-e be a jóslata. :cry:

Avatar
Szundi törp
Hozzászólások: 908
Csatlakozott: 2010.03.05. 12:25

Re: Ismered ezeket a növényeket?

Hozzászólás Szerző: Szundi törp » 2011.04.11. 19:44

Szia Pipo!
Nem a lótetűnek van tojása hanem a csigának de annak rengeteg.
A házi állataid ellen pedig nincs más megoldás vegyél füst patront. Ennyi állathoz 2 dobozzal. A reggeli órákban fogod a patronokat, meg gyufát, megkeresed a friss túrásokban a lyukat, meggyújtod a patront oszt jó gyorsan be a lukba és földet rá. Mész a kövi lukhoz az eljárás ugyan az. Szerintem legalább két ember kell hozzá, az egyik füstöli az állatot amásik meg figyeli hol bukkan elő. Ha kibújt onna már a Te dolgod, hogy mit csinálsz vele. Jók ezek az elemes vakond riasztók is de Neked abból kell vagy 10 - 15 db hogy hatásos legyen. A leanderekkel várd meg a kövi hét elejét, mert ha eddig bennt voltak akkor ezt a hideg időt még töltsék bennt. Ha már eddig is kinnt lettek volna akkor már hozzá szoktak volna az időjárás változáshoz.
Bocsi de a kedves férjednek van igaza a borostyánnal kapcsolatban, előbb utóbb megöli a fát. De ha szeretnél télen is gyönyörködni benne, akkor vegyél szépen 5 - 6 bambusz vagy nád szálat szúrd be a földbe sátor alakzatban a tetején kösd össze és kergesd fel rá a borostyánt. Egyépként nekem egy régi fenyő tuskó van befuttatva a sárga tarka változatával és a tuskó már igen csak rozoga, de a borostyán még állva tartja. Meg változott a helyzete nem a tuskó tart hanem a futó növény. Szerintem minél előbb szabadítsd ki a fádat és ami lejön róla azt meg ültesd el ilyen módszerrel. Bármit befuttathasz vele de élő fát azt ne. A tóhoz pedig vegyél köbméterre követ és abból nagyon klassz csobogót lehet építeni. Lehetőleg ne a Facentrum nevű cégnél hanem valami kőkereskedésben ott mindig olcsobb és válogatni is lehet. De eljöhetsz a Bakonyba a kőbányába is, mi is ott vesszük ha nagyobb mennyiség kell. A kövek közé pedig telepíthetsz növényeket is. Hiszen nagy választék van belőle.
Totális gyomírtózás után azért a 2 hetet várd meg, hogy biztos legyen a hatása, szerintem kicsit több vegyszert tegyél bele, mint a javallat, mert a taracknak évelős gyökere van, ha nem jut el elég vegyszer akkor biztos megint előjön.
Szundi új kertje

Avatar
Levander
Hozzászólások: 7778
Csatlakozott: 2010.11.18. 16:35
Tartózkodási hely: Győr
Kapcsolat:

Re: Ismered ezeket a növényeket?

Hozzászólás Szerző: Levander » 2011.04.14. 21:02

Sziasztok

Nekem is lenne egy érdekes növényem, amivel ma ismerkedtem meg és pár hét múlva nekem is lesz a konyhámban. :)

Ez a kristály gomba.

Ismeri valamelyikőtök? :)

Egy kis ízelítő belőle: A Kaukázus lakói ismerik a kristálygomba gyógyító hatását, a gyerekek is isszák mint a vizet és sokan a 110 éves kort is elérik. Ez a világ egyetlen helye, ahol az emberek egészségesen ilyen magas kort érnek el.

Professzor Menkiw szerint (aki egész életében a kristálygomba hatását vizsgálta) a Kaukázusban ismeretlen a tuberkolózis, a rák, a gyomorbántalmak, stb. Németországban Dr. Drasek már a II. világháború előtt megállapította ezt a különös hatást. Kristálygombával gyógyította a légzőszervek hurutos megbetegedéseit, gyomorgörcsöket, krónikus bélgyulladásokat, májgyulladást, epebetegségeket, hólyagproblémákat és segített a nehéz betegségek utáni lábadozások idején is. A beteg-gyógyításban a kristálygomba mint anyatejpótlék, terhességi ekcéma ellen is szolgált, valamint krónikus altesti női betegségeknél.

Felhasználási lehetőségek: Idegbetegségek, belső daganatok, izületi gyulladás, szívinfarktus, epe-, máj-, vese, fertőző májgyulladás, gyomor- és bélbetegségek, hasmenés, szorulás, vérkép problémák, kiütések, ekcémák, stb.

Kép

Kép

csokiori
Hozzászólások: 959
Csatlakozott: 2011.05.12. 18:58

Re: Ismered ezeket a növényeket?

Hozzászólás Szerző: csokiori » 2011.04.14. 23:45

Ez nagyon érdekes, majd mesélj róla, ha már lesz róla saját tapasztalatod is.
Egyébként hol lehet ilyet beszerezni?
szerver 1
csokigyár

Avatar
Levander
Hozzászólások: 7778
Csatlakozott: 2010.11.18. 16:35
Tartózkodási hely: Győr
Kapcsolat:

Re: Ismered ezeket a növényeket?

Hozzászólás Szerző: Levander » 2011.04.15. 08:06

Hát én úgy tudom, hogy kézről kézre jár, mivel elég ritka egy gombafaj. :)
Barátnőm ismerőse rendszeresen issza, neki az ekcémáját teljesen megszüntette. A családomban nálam is vannak olyanok, akiknek kellene... Kérdés, mennyire fogom tudni rávenni őket. :)
Nálam most egy negyed liternyi mennyiség van. Még nem kóstoltam bele, mert átadtam az elsőbbséget a Lillának. :D Ő azt mondta, tényleg bodzás-citromos íze van.

Pár hét múlva majd már érlelem én is, aztán jelentkezek. :)

Ha valaki már használta, leírhatja, mit tapasztalt.

Avatar
Nut
Hozzászólások: 2174
Csatlakozott: 2011.03.08. 17:41

Re: Ismered ezeket a növényeket?

Hozzászólás Szerző: Nut » 2011.04.15. 17:15

Szia Levander!

Én ismerem ezt a kristálygombát kb. 23 évvel ezelőtt találkoztam vele először. Akkor nagyon érdekesnek találtam, főként azért mert annyi jót írtak róla azon a stencilezett papíron amit kaptam hozzá. Semmi változást nem tapasztaltam a fogyasztása mellett. Aztán ráuntam kidobtam. Később ismét neki lendültem a szaporításának. Akkor már mazsolát is tettem bele a vízbe mert azt írták, hogy az jó. Hát annyi haszna tényleg volt, hogy a befőttes üvegből enyhén mazsolás illat terjengett. Ha elfelejtesz rajta időben vizet cserélni akkor meg az illata az élesztőre emlékeztet. A mi baráti körünkben senkinek semmijét sem gyógyította meg. Sem az ekcéma, sem a gyomorbántalom nem szűnt meg. Se semmi egyéb hatását nem érezte másodszor sem senki. Harmadik alkalommal azért kezdtünk a szaporításába mert a gyerekek látták egy ismerősnél és megtetszett nekik. De ők meg sem kóstolták. Csak azt figyelték hogyan növekszik a mennyiség a befőttes üvegben. Tehát én nem tudok neked jó hírrel szolgálni. Örülök viszont, hogy végre hallottam valakitől, hogy neki segített. Mi ezt sem a szűkebb sem a tágabb ismerős körben nem tudjuk megerősíteni. Viszont érdekességnek tartani mindenképpen megéri, mert jópofa dolog. De ha annyira nagy egészség helyreállító szerepe lenne akkor szerintem már 23 év alatt többet beszélnének róla a természetgyógyászok. De én ezzel nem igen találkoztam. Az ellenkezőjével viszont annál többet hallottam róla mostanság. Előlőkotortam a leírást róla a netről. Ebben ez állt: Főbb összetevői a következők Lactobacillus, Streptococcus, Pediococcus, Leuconostoc bacteria, Saccharomyces, Candida, Kloeckera. Nos ezen már meglepődtem. A candidát mostanság irtják, bár megtalálható a szervezetünkben. A lactobacillus is megtalálható minden emberben. A streptococcus miatt viszont kikerekedett a szemem. A pediococcust a leuconostoc bacteriát és a kloeckerát nem ismerem. Nem tudom hogy a streptococcus csak ebben az elemzésben volt-e jelen, s azt sem tudom, hogy mennyire kis mennyiségről van szó, vagyis lehet, hogy ez a dózis nem ártalmas. Valószínű egyébként mert régen én is ittam s nem lettem beteg. De egy biztos a gyerekeknek amikor ezt olvastam nem engedtem egy kortyot sem elfogyasztani.

Most rákerestem arra is mik azok a vackok amiket én nem ismerek. Ezt találtam neked:

Pediococcus: tejsav baktérium ugyancsak tejsav baktérium a leuconostoc bactéria (a nyálkahártyán és bélcsatornában valóban van elenyésző mennyiségű streptococcus ezzel is akkor van gond, ha elszaporodik.)
Saccharomyces egy élesztőgomba faj ( Legalább mostmár tudom miért éreztem élesztő szagúnak ha nem cseréltem időben vizet. :lol: )

Candida albicans a széles körben elterjedt „Candida” sarjadzógombák osztályának a leggyakoribb faja. Normál körülmények között is megtalálható a szervezetben, a bél baktériumflórájának kontrollja alatt áll. Különböző változatai ismertek, a candida gombatörzsek nem mind lehetnek jelen testünkben, de akár már születéskor is bekerülhetnek szervezetünkbe (például csecsemőkori szájpenész). A bél hasznos baktériumflórája (immunrendszerünk részét is képezi) szabályozza a bélben letelepedett gombák szaporodását, de ha az károsodást szenved, vagy megsemmisül, akkor a bélben lévő élesztőgomba elszaporodik, elözönli a szervezetet (száj, garat, illetve a nemi szervek nyálkahártyája). Normális esetben ezek a jótékony baktériumokkal együtt az említett szervek normál flóráját alkotják, amely elengedhetetlenül szükséges az adott szervrendszer kifogástalan működéséhez.
Kloeckera: erről nagyjából annyit találtam, hogy erjedést segítő baktérium féleség

Ezekből az adatokból én csak óvatos következtetést merek levonni, mert nem vagyok biológus. Ezek az összetevők némiképp az élesztős joghurtra emlékeztetnek engem. Nos, hogy ettől miként gyógyul az ekcéma, vagy miként nem kapja el valaki az influenzát nem igen értem. De ha tényleg ettől gyógyult meg az ismerősöd akkor valószínű a placebo hatás érvényesülhetett nála.

Válasz küldése

Vissza: “Törpkertészek egymás közt”