Ismered ezeket a növényeket?

Kertészkedéssel kapcsolatos kérdésed vagy tipped van? Tanácsra van szükséged szobanövénnyel kapcsolatban? Itt tedd közzé!
Avatar
Nut
Hozzászólások: 2174
Csatlakozott: 2011.03.08. 17:41

Ismered ezeket a növényeket?

Hozzászólás Szerző: Nut » 2011.02.13. 08:42

Mostanában elő-elő bukkan több olyan kultúrnövény, melyet egyáltalán nem, vagy legfeljebb csak a nevéről ismerünk. Az utóbbi időben eszméltünk rá, hogy lehet nálunk termeszteni pl. kolbásztököt, szivacstököt.

Most ismét egy számomra ismeretlen növényről olvastam. Gondoltam nyitok egy olyan topikot, ahol ezeket a növényeket leírhatjuk, bemutathatjuk egymásnak. Hátha mások is kedvet kapnak a termesztéséhez. Illetve azok akik termesztik, használják őket megosztják velünk a tapasztalataikat.

Elsőként álljon itt az a növény amelyről most olvastam.

Kerti ruta

Kép

A kerti ruta (Ruta graveolens L.) szép kerti dísz, teraszon mutatós cserepes növény. Különleges hamvas-viaszos, kékeszöld színű. Friss levelei virágkompozíciókban is nagyon szépek, erős fűszeres illatúak, ízük égetően keserű.

A futóhomok és az erősen kötött agyagos talajok kivételével mindenütt termeszthető. A gyorsan melegedő, déli fekvésű domboldal az ideális számára, Köves talajon is jól fejlődik.

Magjai 8-12 Celsius-fok alatt nem, vagy csak alig csíráznak. A növény későbbi fejlődéséhez legalább 15-20 fok körüli hőmérséklet szükséges, de igazán 25 Celsius-fok körül érzi jól magát. Magját áprilisban vetjük balkonládába. A kelés elhúzódik, ezért a kiültetésig neveljük ebben.

A kifejlet növények növekedése március vége felé indul meg, amikor a levegő már fölmelegedett. Nagy hőigénye ellenére jól tűri a fagyokat. Száraz, hó nélküli teleken ha el is fagynak egyes részei, az alvórügyekből tavasszal új hajtásokat fejleszt. Fényigényes, az árnyékban nehezen nő, elhúzódik a virágzása, csökken az illóolaj-tartalma. Betegsége és kártevője nem ismeretes.

A levelek gyűjtését gumikesztyűben kell végezni, mert a bőrrel érintkezve kellemetlen kiütéseket, gyulladásos foltokat okoz.

Keserű, igen pikáns ízével sok régi szakácskönyvben a gyakran használatos fűszerek között szerepel. Már az ókorban is használták fűszerként, elsősorban étvágygerjesztőként, de idegerősítőnek, valamint erős szívdobogásra is alkalmazták. Epetáji görcsös állapotok kezelésére is alkalmas. Újabban nemcsak az emésztést elősegítő máj- és epeteák alkotórésze, hanem egyes vérnyomáscsökkentő teakeverékeké is. Ismert féregűző tulajdonsága is.

Levelei alkalmasak levesek, saláták, húsok ízesítésére, a gyökereket pedig – a petrezselyemgyökérhez hasonlóan – levesekhez, párolt húsokhoz, halhoz használhatjuk. Salátába néhány levél, majonézhez apróra vágva kell. Ágától a pálinka szép zöld színt, az ital pedig jó aromát kap.

Van ilyen növény valakinek a kertjében? Mi a tapasztalata róla? Érdemes lenne-e vajon beszerezni a magját. Már persze ha kapható. Várom az észrevételeiteket.

Avatar
Nut
Hozzászólások: 2174
Csatlakozott: 2011.03.08. 17:41

Re: Ismered ezeket a növényeket?

Hozzászólás Szerző: Nut » 2011.02.13. 09:01

Mivel ti még biztosan most ittátok meg a kávétokat, s az ebéd előkészítésével foglalatoskodtok, bemásolok még egy érdekes növényt. Én már hajnalok-hajnalán feltettem az ebédet, mert délben vidékre kell mennem, így van időm olvasgatni.

Ez a növényke is felkeltette az érdeklődésemet.

Lugaspaprika

Kép

"Jó néhány éve minden gond nélkül termelem ezt az igazi trópusi növényt a kertemben. Itthon a legelterjedtebb neve a lugaspaprika (Cyclanthera pedata).

Ha sikerült magot szerezni – mely úgy néz ki, mint a széntabletta –, akkor április elején vessük nagy tejfeles pohárba. Öt darabot tegyünk bele: négyet a szélekre. egyet középre. Helyezzük meleg, világos, napos helyre. Nemsokára megjelenek az első hajtások.

Május közepén, mikor már elmúltak a fagyok, ültessük ki a szabadba olyan helyre, ahol tud terjeszkedni, mert ha sikerül félárnyékos helyre palántálni, hamarosan akár öt méterre is elfut. Érdemes kerítésre vagy uborkahálóra futtatni. A tartószerkezeteket meg kell erősíteni, mert a nagy zöld tömeg könnyen elhúzza az egészet. Rendkívül bőtermő.

Nem szereti a perzselő napot. A vizet meghálálja, de ne öntőzzük túl. A gyökereket takarjuk komposzttal, hogy ne száradjon ki a talaj. Nálam mindeddig semmiféle kártevő nem bántotta, így nem kellett permetezni.

Apró sárga virágai után, július végén jelennek meg a paprikaszerű termések, Ezeket, ha nem magra termeljük, 2-3 cm nagyságban kell leszedni, mert később kevésbé finom. Magra termelve október végén szedjük, mikor már fehér színű a termés.

Csökkenti a koleszterin- és vércukorszintet, s a vérnyomást is. Fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és vizelethajtó hatású.

Hajtásának csúcsából és a leveleiből levest vagy főzeléket főznek, terméséből Peruban és Bolíviában savanyúságot készítenek. A belsejét lehet tölteni, mint a paprikát. Érdemes különböző zöldségekkel párolni. Könnyen átveszi a fűszerek ízét, így ropogós ételt készíthető belőle. Okrával, paradicsommal, friss zöldségekkel párosítva igazi arabos ízkavalkádot kapunk."

Avatar
Szundi törp
Hozzászólások: 908
Csatlakozott: 2010.03.05. 12:25

Re: Ismered ezeket a növényeket?

Hozzászólás Szerző: Szundi törp » 2011.02.14. 14:53

Szia Pipo!
Én részemről nem szeretem a Rutát, mert állandóan kiüt és csak sokára múlik el. Meg annyira nem is dekoratív szerintem. Csak külön kérésre szoktam betenni egy - egy kertbe. Amúgy lehet kapni magot is meg kész növényt is. Az évelők között kell keresni.

A paprikát meg nem ismerem, ezért inkább nem mondok róla semmit.

De díjazom a kutatásod, és majd mindig bele szólok az adott növénybe, persze csak akkor ha tudok is róla bármi infót amit Te nem írsz le.
Szundi új kertje

Avatar
Nut
Hozzászólások: 2174
Csatlakozott: 2011.03.08. 17:41

Re: Ismered ezeket a növényeket?

Hozzászólás Szerző: Nut » 2011.02.14. 15:01

Szia Szundi!

Szóval a rutával nincs jó tapasztalatod! Akkor biztosan nekem sem lenne. Akkor ezt a növényt már hanyagolom is. A paprika viszont továbbra is izgatja a fantáziámat!!! :)

Avatar
Szundi törp
Hozzászólások: 908
Csatlakozott: 2010.03.05. 12:25

Re: Ismered ezeket a növényeket?

Hozzászólás Szerző: Szundi törp » 2011.02.15. 12:43

Szia Pipo!
Nem a Ruta mindig megfogja a bőröm és olyan ronda barnás folt lesz rajta ami nem akar gyorsan elmúlni. A paprika meg szerintem hasonlóan működik mint a kolbásztök, hát próbáld ki. Ha közelebb lenne a kertem lehet én is kipróbálnám. Most azon gondolkodom, hogy hová is vessem a tökömet, mert mint ismeretes az igen csak futóbolond növény, nem beszélve a terméséről ami még 2 méter is lehet. Neked elárulom a tervem, veszek ilyen rózsának való lugast oszt majd arra kergetem. Milyen viccesen nézne majd ki ahogy lógnak rajt a tökök.
No új növényke nincs?
Szundi új kertje

Avatar
Nut
Hozzászólások: 2174
Csatlakozott: 2011.03.08. 17:41

Re: Ismered ezeket a növényeket?

Hozzászólás Szerző: Nut » 2011.02.15. 13:00

Már hogyne volna új növény! :)

Új-zélandi spenót

Kép

Ime a cikk:
"Az új-zélandi spenót (Tetragonia tetragoniodes) az egyik legjobb zsírégető zöldség. Kertjeinkben szerényen megbúvó, kevesek által termelt növény. Akkor ad bő levéltömeget, mikor a közönséges spenót már átmegy magszárba.

Kristályvirágfélék (Aizoaceae) családjába tartozik. Még a félárnyékban is jól megterem, ezért szőlő vagy kisebb fák alá jól ültethető. Sajnos a hideget nem tűri, mínusz 10 fok alatt nem vethető, mert fejlődése a hideg miatt megáll.

Kifejezetten melegigényes, ezért hideg, esős napokon a növekedése lelassul, borús időben nem virágzik, a magtermést nem hozza. Hogy ezt elkerüljük, vessük korábban cserépbe, s ha a talajhőmérséklet eléri a szükséges meleget, akkor kiültetjük. Vetése április elején esedékes.

Nálunk úgy vált be, hogy egy körülbelül másfélszer másfél méteres területet húsz centinként, váltósorral ültettünk be, melynek termése bőven fedezi egy család szükségletét. A talajra nem igazán igényes. Érdemes egy kevés nitrogént is jutatni a talajba, meghálálja. Kártevőjével nem találkoztam és a gombás betegségekre sem fogékony.

Mivel lágy szárú és 40-50 cm hosszúságúra is megnő, nem árt hozzá valamilyen tartó szerkezetet építeni. Bár egymásra borulva is szépen növekedik, csak így nehezebb szedni. Érdemes visszacsipkedni a leveleit, mert akkor jobban bokrosodik. Igazán jól 25-30 fok körül érzi magát, így viszont öntözni is kell.

A magokat a fagyok előtt érdemes leszedni. Ha ezt nem tesszük, akkor jövőre saját magát elveti, így akár több éven keresztül is díszlik.

A fiatal hajtásvégeket fogyasztjuk. Kinézetre, ízre alig tér el a kerti spenóttól. Készíthetünk belőle pestót, lepényt, lasagna-tölteléket, illetve minden olyan ételt, amit a közönséges spenótból is megteszünk.

Energiában szegény, ám vitaminokban és ásványi sókban rendkívül gazdag. Béta karotin, B2-vitamin, vas, magnézium és kalcium, valamint C-vitamin és foszfor is található benne. Segíti az emésztőmirigyek működését és a bélmozgást is."

Avatar
Szundi törp
Hozzászólások: 908
Csatlakozott: 2010.03.05. 12:25

Re: Ismered ezeket a növényeket?

Hozzászólás Szerző: Szundi törp » 2011.02.15. 17:19

No akkor lássok a spenótot.

Termeszteni még nem termesztettem, de már ettem és láttam is ahogy termesztették.
Ott simán a földön volt, nem olyan agresszív mint az elöbbiek, az íze viszont tényleg finom. Ha van területed és vized meg energiád hozzá, szerintem próbáld ki, főleg akkor ha még szeretitek is.
Szundi új kertje

Avatar
Nut
Hozzászólások: 2174
Csatlakozott: 2011.03.08. 17:41

Re: Ismered ezeket a növényeket?

Hozzászólás Szerző: Nut » 2011.02.15. 17:46

Szeretjük a spenótot. De én az úgynevezett laboda spenótra esküszöm! De lehet, hogy ebből is vetek egy-két sornyit. Majd meglátom mit hoz a tavasz Szundi!!! :lol:

Avatar
Szundi törp
Hozzászólások: 908
Csatlakozott: 2010.03.05. 12:25

Re: Ismered ezeket a növényeket?

Hozzászólás Szerző: Szundi törp » 2011.02.15. 18:29

Ez a fazon azért jó, mert alacsony ha nem akarod futtatni. A hagyományos spenótnál jobb az biztos, mert nem magzik fel olyan gyorsan. Ha meg folyamatában csipkedet mindig friss hajtásai lesznek egyre több. Ez kicsit hasonlit a petúniára, mert ha azt is vissza csipkeded sokkal több virágot hoz. Ez meg levelet. De az is igaz hogy sokkal kisebb levelei vannak mint bármi másik spenótnak. Egy biztos nagyon finom.
Új növényke?
Szundi új kertje

Avatar
Nut
Hozzászólások: 2174
Csatlakozott: 2011.03.08. 17:41

Re: Ismered ezeket a növényeket?

Hozzászólás Szerző: Nut » 2011.02.15. 18:34

Szundikám! Ennyi idő alatt képtelen vagyok bejárni az egész világot. De máris indulok beszerző útra. Amint találtam valami érdemlegeset már hozom is. :)

Válasz küldése

Vissza: “Törpkertészek egymás közt”