Jácint

Kertészkedéssel kapcsolatos kérdésed vagy tipped van? Tanácsra van szükséged szobanövénnyel kapcsolatban? Itt tedd közzé!
Avatar
Levander
Hozzászólások: 7778
Csatlakozott: 2010.11.18. 16:35
Tartózkodási hely: Győr
Kapcsolat:

Jácint

Hozzászólás Szerző: Levander » 2010.12.27. 08:27

Sziasztok

Több oldalon is olvasgattam a nárciszról, de sehol nincs szépen leírva, hogy mit csináljon az ember a jácinttal, ha egy panelban él, nincs erkély, se kert, az ablakba kirakás pedig ki van zárva a redőny miatt. (A ház elé meg nem ültetem ki, mert ellopják...)

Van valaki, aki szintén ilyen körülmények között próbál nevelni jácintot? Most gyönyörűen virágzik, isteni az illata és szeretném, ha tavasszal is megörvendeztetne.

Szóval ha van valaki, akkor légyszíves segítsetek, hogy mit csináljak vele!


Köszönöm szépen!


Kép

Avatar
Nut
Hozzászólások: 2174
Csatlakozott: 2011.03.08. 17:41

Re: Jácint

Hozzászólás Szerző: Nut » 2010.12.27. 12:14

Levander!

Hát van némi rossz hírem a jácintoddal kapcsolatban, de pontosabb infoért szerintem írj Szundinak priviben.
Ezek a jácintok azért nyílnak most, mert becsapták őket a kertészek. Vagyis előrehozták a virágzási időt. Neked ez a jácint nem fog virágozni tavasszal. Ugyanis ezeknek a virágoknak a biológiája a következő. Virágzás után mérsékelt locsolás következik. A levelek lassan elsárgulnak. Majd amikor mind elszáradt a locsolást be is lehet fejezni. A hagymát akár fel is szedheted. Ha ismét téli virágzást szeretnél, akkor valahogy ősz végén ismét földbe teszed a hagymát, s nem árt ha le is takarod valami papírzacskóval, s elkezded locsolni. Majd később egy napsütéses ablakban folytathatod a táppal dúsított locsolást. S egyszercsak újra ki fog nyílni. Persze csak akkor, ha a hagymád nem ment tönkre. Vagy ha újra visszaakarod állítani a biológiai óráját, akkor csak január körül teszed földbe a lakásba, s akkor valahogy tavasz felé fog kinyílni.
Ez a ciklus igaz minden hagymás növényre. Ha a keresőben beírod, hogy hagymás növény virágoztatása, akkor biztosan sok találatot fog a géped kidobni. S abból eldöntheted, hogy megpróbálod-e lakásban évről-évre virágzásra bírni. Ha a hagymán van kishagyma, akkor az leválasztva és újra- és újra elültetve évek múlva szintén virágzó példánnyá válik.
Sajnos én csak ennyit tudok neked segíteni, de szerintem már ezzel is kicsit előrébb vagy, mert mire ezt olvasod, már tudod, hogy szinte semmi remény nincs a tavaszi virágzásra. :(

Avatar
Levander
Hozzászólások: 7778
Csatlakozott: 2010.11.18. 16:35
Tartózkodási hely: Győr
Kapcsolat:

Re: Jácint

Hozzászólás Szerző: Levander » 2010.12.27. 12:24

Áhám. Olvastam arról, hogy a hagymás növényeknek kell a fagysokk...
Azért érdeklődöm, mert tavasszal (áprilisban) vettem Tesco-ban krókuszt, ami gyönyörű szép volt és illatos. Egész évben sötétben tartottam, nem is öntöztem. Kb. 1 hónapja kivettem a földből a magokat, a szélén lévő elszáradt réteget leszedtem, így a friss magok maradtak meg. Gyökerük nem volt, de a mag tetején ott volt mindegyiknek a hajtás. Elültettem őket nem sokkal a földfelszín alá, azóta hetente öntözöm őket és ma vettem észre, hogy az egyik már ki is bújt a föld alól. Szóval látok esélyt arra, hogy évről évre a panelben is kivirágozzanak.
Csak tényleg jó lenne látni tavasszal ezt a jácintot is. :) Amúgy tudom, hogy "átverték", mert erről olvastam én is, ez a téli jácint, de hátha be lehet még jobban csapni és virágzásra bírni tavasszal is. ^^

Akkor majd érdeklődök nála is. :)

Persze, ha van valakinek ötlete, várom szeretettel! :)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Levander 2010.12.27. 12:26-kor.

Avatar
Nut
Hozzászólások: 2174
Csatlakozott: 2011.03.08. 17:41

Re: Jácint

Hozzászólás Szerző: Nut » 2010.12.27. 12:25

Egy kis segítség a jácinthoz!

1. Jácint téli virágoztatása:
Ha az ősszel megvásárolt jácint hagymákat 3 hónapra a hűtőbe tesszük száraz papírzacskóban (5 fok körüli hőmérsékletre), akkor ezzel előre tudjuk hozni a jácint virágzási idejét és már januárban/februárban virágzó, illatos jácint lehet a lakásunkban. Az ültetés után tegyük a cserepet hűvös, sötét helyre és tartsuk földjét nedvesen. 3-4 hét elmúltával megindul a rügyképződés, ekkor vigyük a cserepet világos, szobahőmérsékletű helyre és locsoljuk rendszeresen. A virágzás azonban annyira kimeríti a hagymát, hogy ha azt akarjuk, hogy túlélje ezt a beavatkozást, akkor elvirágzás után ültessük ki azonnal a kertbe, ahol újból erőre kaphat.

Elvirágzás után hagyjuk, hogy a növényen a virág és az összes levél is teljesen elszáradjon, mert ekkor minden fontos tápanyag visszahúzódik a hagymába. Ha idő előtt levágjuk a leveleket, jövőre elmarad virágzás. Tavasszal, ha már visszaszáradt a növény, érdemes a hagymákat felszedni, és a helyükre egynyári növényeket ültetni.

Ha tavasszal kapunk egy cserepes tulipánt, elvirágzás urán ne dobjuk ki a növényt, hanem a hagymát tegyük félre őszig, majd ültessük ki a kertbe vagy az erkélyre, így jövőre újra gyönyörködhetünk a tulipán szépségben.

A hagymás növények élete során azonos ritmust követ, tavasszal kihajtanak, virágoznak, utána még egy darabig megőrzik a levelüket. Ám néhány hét múlva elsárgulnak, és elpusztulnak. A nyár hátralévő részét a föld alatti tartalékaik raktárába visszahúzódva töltik. Ezeket a növényeket időnként, ám tavasz kezdetekor mindenképp szükséges trágyázni, hogy a vegetációs időszak alatt tartalékaikat a következő évre feltölthessék. Vagyis, az idei virágzást a tavalyi évben kapott trágyázásnak köszönhetjük. Meghálálják, ha a növekedésük fő időszakában kiadós tápanyagpótlásban részesítjük őket.

MI A HAJTATÁS?

A címben két fogalommal találkozunk, amit a köznyelv nem különít el egymástól, szakmailag azonban lényeges különbség van köztük.
Hajtatáskor a növények nyugalmi állapotát manipuláljuk és ezzel arra késztetjük őket, hogy ne akkor virágozzanak, amikor az a természetes feltételek mellett bekövetkezne, hanem akkor, amikor az nekünk jó.

Korai virágoztatáskor hagyjuk hogy a növények befejezzék a nyugalmi állapotukat, de a külső környezetet úgy manipuláljuk, hogy a virágzásuk akkor legyen, amikor nekünk megfelelő.
A hagymás virágok korai virágoztatásával pont abban az időben tudunk virágdíszt vinni a lakásunkba, amikor ott épp pangás van. Ha jól összeválogatjuk a növényeket, és megfelelően időzítünk, akkor egy olyan szín és illatélményben lehet részünk több hónapon keresztül, mintha tavasszal kint sétálnánk a kertünkben. A tervezésnek tehát itt is nagy jelentősége van.Leggyakrabban a tulipánt, jácintot, nárciszt, krókuszt és amarilliszt virágoztatunk, de érdemes hóvirágot, ibolyát, íriszt, gyöngyvirágot, fréziát is bevonni. Nagyon jó kiegészítő lehet a korai virágzású cserjék vesszőinek hajtatása is. Újabban egyre több különleges hagymás virág is megjelenik, amik ma még elég drágák, de néhány hagymával érdemes próbálkozni, mint pl. Lycoris, Sprekelia, Gloriosa, Zantedeschia, Scadoxus.A legtöbb hagymás, gumós növényben a tárolás folyamán megy végbe a virágkezdemények kialakulása. Ezek fejlődéséhez optimális külső körülményeket kell biztosítanunk. Sokan gondolják azt, hogy a virágzáshoz fagyhatás kell érje a növényeket, ez minden bizonnyal félreértésen alapul, mert a szakirodalom hideghatást említ, ami nem jelent mínusz fokokat. Ez általában 5-9 fokos hűtést jelent. Az úgynevezett preparált hagymákat mesterséges körülmények között (szabályozott légterű hűtőházakban) plusz 5-9 fokra hűtik le fajtától függően változó időtartamra. Preparált hagyma = az a virághagyma, amit mesterséges körülmények között hőkezelnek, annak érdekében, hogy a vásárlónak csak el kelljen ültetnie, ahhoz hogy virágozzon.

FÖLDKEVERÉK, EDÉNYZET
Nagyüzemi hajtatásban sokat nem vesződnek sem a termőfölddel, sem az edénnyel. Gyakran találkozunk a boltokban olyan virágokkal, amiknek hagymája éppen belefér a cserépbe, mellette némi kis földet is látni. Ez három dolog miatt van:

* az egyik és legfontosabb a költségek minimalizálása,
* a másik az elsővel összefügg a helytakarékosság, minél kisebb területen, minél több hagymást hajtatni,
* a harmadik, pedig a virághagyma sajátosságából adódik, azaz annyi tápanyag raktároz, hogy képes abból fedezni a virágzáshoz szükséges mennyiséget (meg kell jegyezni, hogy ez csak az egészséges kifejlett méretű hagymákra igaz).

Otthon azonban ne kövessük ezt a módszert, mert:

* kutatások igazolják, hogy ha a hagyma többlettápanyaghoz jut, akkor szebb virágzást produkál,
* nem célunk, hogy a hagyma tönkremenjen a virágzásba.

A fentiek miatt olyan ültető edényt válasszunk:

* amibe a hagyma egészséges gyökeret tud fejleszteni,
* amibe annyi termőföld elfér, hogy a kezdeti fejlődéséhez megfelelő mennyiségű tápelem álljon rendelkezésére,
* a virágzást követő hagyma fejlődéséhez megfelelő nagyságú hely álljon rendelkezésre,
* amibe annyi termőföld elfér, hogy megakadályozza a gyors kiszáradást,
* megfelelő mélységbe tudjuk ültetni a hagymát.Ültetésre kész jácinthagyma Krókuszhagyma edényben

A hagymák változatossága miatt nem lehet konkrétan megfogalmazni, hogy mekkora is legyen ez az edény. Nem mindegy a hagyma nagysága, mint ahogy az sem, hogy egyet, vagy többet teszünk egymás mellé akár egy fajtából, akár kompozícióban. Támpontként az alábbit tudnám javasolni 10-es cserépbe (a cserép ugye ma már nem az edény anyagára utal, a 10-es szám azt jelenti, hogy az edény felső részénél 10 centiméter az átmérője, cserép a neve a körprofilú, konténer a négyzet profilú edénynek) közepes hagymát alapul véve tulipánból 2, jácintból 1, krókuszból 5-6 nárciszból 1 darabot ültessünk. Ez a méret kompozíciók beültetésére nem alkalmas, ahhoz nagyobb kell. Fontos az edény mélysége is, ami legalább 10 centiméter legyen. 10-es cserép alatti edénybe csak krókuszt hajtassunk. Minél több hagymát akarunk egy edénybe annak annál nagyobbnak, kell lennie. Szerintem hagyatkozzatok a megérzéseitekre az edény kiválasztásánál.
Minél jobb a termőföldünk, annál jobban megalapozzuk a virágunk jövőjét, és a virágzás minőségét. A föld laza szerkezetű, inkább homokos, mint kötött, jó vízgazdálkodású, a felesleges vizet gyorsan áteresztő, tápanyaggal feltöltöttnek kell lennie. Kerüljük a csupaszhomokot, és a kötött agyagot. A pangó víz könnyen a hagymák megbetegedéséhez vezetnek. Ne legyenek benne kártevők (drótféreg, vagy pajor),mert azok gyorsan kivégzik a hagymát. Evelyntől tanult módszerrel könnyen megszabadulhatunk minden káros szervezettől, ami a hagymára veszélyes lehet. Sütőben magas hőfokon egy tepsiben fertőtleníthetjük a talajt.

ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

1. Csak megfelelő méretű hagymát hajtassunk. Az előző évben hajtatott hagyma nem alkalmas következő évben hajtatásra. Igazi szép virágot csak pihent nagyméretű hagyma fejleszt.
2. Csak egészséges hagymát hajtassunk. Láthatóan beteg, fizikailag sérül hagymával ne kísérletezzünk.
3. Ha nem preparált hagymát használunk, akkor biztosítsuk a megfelelő hideghatást. Később a fajonként tárgyalt részben ezekre kitérek.
4. Túl magas hőmérsékleten történő (20 0C fölött) hajtatás káros, megnyúlt laza szöveteket eredményez, amitől a szár gyenge lesz, eldől, a virág hamar szétnyílik, rövid életű lesz.
5. A lepellevelek színesedésekor célszerű a hőmérsékletet csökkenteni 16-18 0C fokra, mert így meghosszabbíthatjuk a virágzás idejét.
6. A reggeléi órákban öntözzünk, mert a nap folyamán felszárad a felesleges víz.

Részletes fajonkénti tárgyalást most mellőzöm, mert úgysem most kell ültetni a hagymákat, hanem ősszel. A továbbiakban azt részletezem, hogy hogyan kell a virágzás után gondoznunk a növényeket ahhoz, hogy néhány év múlva ismételt szép virágot adjanak.

VIRÁGZÁS UTÁNI TEENDŐK
Először is el kell döntenünk, hogy mit szeretnénk a hagymával:

* Ismételten hajtatni,
* Kiültetni a kertünkbe,
* Eldobni,
* Netán elajándékozni.Abból indulok ki, hogy szeretnénk, ha virágunk a későbbi években is szépen virágozna, ezért ezt ismertetem részletesebben.

Ahhoz, hogy újra virágozzon a hagyma, első és legfontosabb teendő, hogy a virágzás után minél tovább életben, egészségesen tartsuk a levelét, ugyanis csak egészséges nagy lombfelület tud szép hagymát nevelni. Meg kell akadályoznunk tehát mindennemű károsodást. Mik ezek?

1. A lakásban virágoztatott hagymás növényeknek többnyire kevés a fény, ezért sejtjeik megnyúltak, szöveteik lazák lesznek. Ennek következményeként a szár nem bírja megtartani a levelet, virágot, de a levél sem önmagát, gyakran megtörik, a szár kidől, előfordul, hogy a hagyma is kifordul, a gyökerek felszakadnak. Ez utóbbi főként akkor jellemző, ha alulméreteztük az ültetőedényt, kevés a hely a gyökereknek.
2. Szintén a kevés fény következménye, hogy nagyobb zöld tömeget fejleszt a növény, ezáltal jobban kimeríti a hagymát, nagyobb súlyt kell tartani a szárnak, gyökérnek.
3. Az egyenetlen fényelosztás hatására a növény törekszik a fény felé, ezért egyoldalú lesz, megdől a fény irányába. Ezt még akkor is nehezen tudjuk korrigálni, ha rendszeresen forgatjuk a növényt.
4. Akármilyen idő is van kint a károsítók, akkor is megtalálják a bent nyíló virágokat. Levéltetvek, vértetű, levélkárosító hernyó, és gombás betegségek támadhatják meg.
5. Vízhiány és tápanyaghiány erőteljesen igénybe veszi a hagymát, virágzáskor a levelek is könnyen károsodnak.

Arról, hogy a növények hogyan próbálják meg átvészelni a tápanyaghiányos időszakot, valamint hogyan gazdálkodnak a vízzel itt a honlapon „A növények élete” címszó alatt találtok írásokat.

Mit tegyünk?

1. Biztosítsuk a legnaposabb helyet a növénynek.
2. Ne tegyük ki túlzott melegnek, meleg hatására gyorsabban növekszik, lazább szöveteket fejleszt. Optimális hőfok 16-20 0C között van. 20 0C felett számíthatunk virágbeszáradásra, vagy levélcsúcs száradásra. Főként a hűvösebbet kedvelők károsodhatnak így, mint pl. a krókusz, kankalin, ibolya.
3. Rendszeresen forgassuk a növényt, hogy ne dőljön egy oldalra.
4. Karó mellett kötözzük meg, ne engedjük, hogy kidőljön, megtörjön a levele.
5. Rendszeresen vizsgáljuk meg, hogy van-e rajta valamilyen károsító. Szükség esetén védekezünk ellenük. Első körben nem kell vegyszert alkalmazni, könnyen el tudjuk távolítani őket kézzel is.

levéltetű hernyó rágás

Szinte biztos, hogy a lakásban hajtatott hagymás növényünk megnyúlt lesz, kevés az olyan lakás, amiben annyi fény és olyan hőmérsékletű helység van télen, ami optimális lenne ezeknek a virágoknak. Tömbházi lakások általában előnytelenebbek számukra. Családi házakban vannak kevésbé fűtött előterek, verandák. A hagymás virágok számára előnytelen körülmények azonban ne tartson vissza senkit se a virágoztatásuktól. Színviláguk, alak és formagazdagságuk, illatuk kihagyhatatlan elemei az ingerszegény téli napoknak. Az elvirágzás után az előnytelen körülményeket rögtön változtassuk meg. Nézzük mit is kell tennünk:

1. Vegyük észre, amikor elnyíló félben van a virág, ekkor már díszítőértéke csökken, felesleges tovább kínoznunk a benti körülményekkel. Vigyük hűvös és a lehető legvilágosabb helységbe. A hőfok ne haladja meg a 10 0C-ot, de ne is legyen 5 0C-nál kevesebb. Ezen a hőfokon a növekedés szinte megáll, a fény hatására a levelek zöld színtesteinek száma emelkedik, erősödnek a sejtek. A visszafogott növekedés csökkent vízigénnyel jár, ezért ügyeljünk a túlöntözés elkerülésére.
2. Amikor már tényleg semmi díszt nem ad a virág, néhány centis szárrésszel távolítsuk el. Ez azért nagyon fontos, hogy ne a magérleléssel foglalkozzon a növény, hanem a hagymájának hízlalásával.
3. Amint a kinti hőmérséklet eléri az 5-8 fokot, vigyük ki a növényt. Ha éjszakára fagyokat jeleznek, akkor este be kell vinnünk, nehogy megfagyjon. Mivel bent nevelkedett, ezért nincs felkészülve a fagyokra, ezért annak ellenére fagykár érheti, hogy nem fagyérzékeny. Óvjuk a tűző naptól is, mivel a megnyúlt sejtek védtelenebbek a tűző naptól, könnyen napégést szenvedhet.
4. Amikor már éjszakára sem kell bevinnünk, nekiláthatunk az intenzív gondozásához. Ez rendszeres öntözést, és tápoldatozást jelent. Tápoldatozásra bármilyen tápoldat megfelelő, csak ügyeljünk a helyes dózisra.
5. Bármilyen ügyesek is vagyunk a nyári kánikulában növényünk nem fogja tovább bírni, levelei lassan elszáradnak, a növény teljesen visszahúzódik a hagymájába, és a földbe akarja átvészelni a számára kedvezőtlen nagy hőséget.
6. Ne hagyjuk a talajban hűsölni. Vegyik ki onnan és száraz hűvös tárolóba vigyük.

A tároló hőfokának és a tárolás idejének a virágrügy kialakulásában van jelentősége, ezt majd az egy-egy növény részletes tárgyalásában írom le. Itt most azért nincs jelentősége, mert ezek a hagymák úgysem alkalmasak arra, hogy a következő évben ismét hajtathassuk őket. Ahhoz, hogy ismét hajtatható hagymákká váljanak bizony még sok a teendőnk.

Hajtatás után egy kizsákmányolt, erőteljesen lesoványodott hagymát találunk, amikor kivesszük az edényből. Kevesen tudják, de ez a hagyma nem ugyanaz, mint, amit az edénybe ültettünk. Azt a hagymát a virágzás teljesen felélte, helyette a növény egy egészen új hagymát nevelt, de mivel a körülmények nem a legoptimálisabbak voltak, ezért nem tudott szép kövér hagymát fejleszteni. Ehhez kell most nekünk hozzásegíteni.

Hajtatott tulipán a növény visszahúzódása után így néz ki.Krókusz gumó. Jól látni az alsó részen a világosbarna színű folt a régi gumó, felette a két fehéres színű rész a két új gumó. A régi elhalt és felette alakult ki a két új. Ezek azonban kisebbek, mint az egykori anyagumó.

Tulipán hagyma visszahúzódás után. A képen látni az elszáradt virágszárt, ami a régi hagymából indult ki, de annak már nyomát sem látni, helyette két új hagyma fejlődött. Az egyik erőteljesebb, a másik csökevényesebb, de együtt sincsenek akkorák, mint az anyahagyma volt. A tulipán esetében az új hagymák nem a régi felett, hanem azok alatt fejlődnek ki.


A pihenést követően ősszel frissen trágyázott, jól előkésített, porhanyós, laza szerkezetű talajba ültessük el őket. Ugyanúgy, mint ahogy eddig is tettük a tulipánnal. A hagymákat alaposan nézzük át, a betegeket semmisítsük meg. Válasszuk le a fiókhagymákat, és a közel egyméretűeket egy ágyásba, még a fiókhagymákat egy másik ágyásba ültessük. Ügyeljünk az ültetési mélységre. Kisebb hagymákat sekélyebben, nagyobb hagymákat mélyebben kell ültetni. De ezt már úgyis tudjátok.A cél azonban most más. Most azt akarjuk elérni, hogy a növény a hagymáját hizlalja. Minél nagyobb hagymát fejleszt, annál szebb lesz a virág. A körültekintő és alapos gondozáson túl egy nagyon fontos teendőnk van, nem szabad engedni, hogy virágozzon. Amikor észlejük a virágot, rögtön el kell azt távolítani. Egy egyszerű mozdulattal egy éles kés, vagy metszőolló segítségével távolítsuk el. Ekkor a növény a korábban már leírtaknak megfelelően, nem a virág, hanem a hagyma növekedésére fordítja energiáit. Ha minden körülmény a növény szájízének megfelelő volt, akkor egy év alatt akkora hagymát fejleszt, ami hajtatásra ismételten alkalmas. Mégis azt javaslom, hogy egy év után ne az összes hagymát hajtassuk meg, hanem egy részével a következő évben ismételjük meg a hagymanövesztési eljárást. Ekkor még nagyobbá válik, ami még szebb, erősebb virágot eredményez.Ha nincs kedvünk vesződni a hagyma nevelgetésével, akkor ültessük ki a kertbe és ott a többi hagymás növényünk életét folytatja.Ha nincs kertünk ahol nevelgessük a növényeket, akkor ajándékozzuk el egy kertbarát ismerősünknek, vagy dobjuk ki a hagymákat.

MI A HAJTATÁS?

A címben két fogalommal találkozunk, amit a köznyelv nem különít el egymástól, szakmailag azonban lényeges különbség van köztük.
Hajtatáskor a növények nyugalmi állapotát manipuláljuk és ezzel arra késztetjük őket, hogy ne akkor virágozzanak, amikor az a természetes feltételek mellett bekövetkezne, hanem akkor, amikor az nekünk jó.

Korai virágoztatáskor hagyjuk hogy a növények befejezzék a nyugalmi állapotukat, de a külső környezetet úgy manipuláljuk, hogy a virágzásuk akkor legyen, amikor nekünk megfelelő.
A hagymás virágok korai virágoztatásával pont abban az időben tudunk virágdíszt vinni a lakásunkba, amikor ott épp pangás van. Ha jól összeválogatjuk a növényeket, és megfelelően időzítünk, akkor egy olyan szín és illatélményben lehet részünk több hónapon keresztül, mintha tavasszal kint sétálnánk a kertünkben. A tervezésnek tehát itt is nagy jelentősége van.Leggyakrabban a tulipánt, jácintot, nárciszt, krókuszt és amarilliszt virágoztatunk, de érdemes hóvirágot, ibolyát, íriszt, gyöngyvirágot, fréziát is bevonni. Nagyon jó kiegészítő lehet a korai virágzású cserjék vesszőinek hajtatása is. Újabban egyre több különleges hagymás virág is megjelenik, amik ma még elég drágák, de néhány hagymával érdemes próbálkozni, mint pl. Lycoris, Sprekelia, Gloriosa, Zantedeschia, Scadoxus.A legtöbb hagymás, gumós növényben a tárolás folyamán megy végbe a virágkezdemények kialakulása. Ezek fejlődéséhez optimális külső körülményeket kell biztosítanunk. Sokan gondolják azt, hogy a virágzáshoz fagyhatás kell érje a növényeket, ez minden bizonnyal félreértésen alapul, mert a szakirodalom hideghatást említ, ami nem jelent mínusz fokokat. Ez általában 5-9 fokos hűtést jelent. Az úgynevezett preparált hagymákat mesterséges körülmények között (szabályozott légterű hűtőházakban) plusz 5-9 fokra hűtik le fajtától függően változó időtartamra. Preparált hagyma = az a virághagyma, amit mesterséges körülmények között hőkezelnek, annak érdekében, hogy a vásárlónak csak el kelljen ültetnie, ahhoz hogy virágozzon.

FÖLDKEVERÉK, EDÉNYZET
Nagyüzemi hajtatásban sokat nem vesződnek sem a termőfölddel, sem az edénnyel. Gyakran találkozunk a boltokban olyan virágokkal, amiknek hagymája éppen belefér a cserépbe, mellette némi kis földet is látni. Ez három dolog miatt van:

* az egyik és legfontosabb a költségek minimalizálása,
* a másik az elsővel összefügg a helytakarékosság, minél kisebb területen, minél több hagymást hajtatni,
* a harmadik, pedig a virághagyma sajátosságából adódik, azaz annyi tápanyag raktároz, hogy képes abból fedezni a virágzáshoz szükséges mennyiséget (meg kell jegyezni, hogy ez csak az egészséges kifejlett méretű hagymákra igaz).

Otthon azonban ne kövessük ezt a módszert, mert:

* kutatások igazolják, hogy ha a hagyma többlettápanyaghoz jut, akkor szebb virágzást produkál,
* nem célunk, hogy a hagyma tönkremenjen a virágzásba.

A fentiek miatt olyan ültető edényt válasszunk:

* amibe a hagyma egészséges gyökeret tud fejleszteni,
* amibe annyi termőföld elfér, hogy a kezdeti fejlődéséhez megfelelő mennyiségű tápelem álljon rendelkezésére,
* a virágzást követő hagyma fejlődéséhez megfelelő nagyságú hely álljon rendelkezésre,
* amibe annyi termőföld elfér, hogy megakadályozza a gyors kiszáradást,
* megfelelő mélységbe tudjuk ültetni a hagymát.Ültetésre kész jácinthagyma Krókuszhagyma edényben

A hagymák változatossága miatt nem lehet konkrétan megfogalmazni, hogy mekkora is legyen ez az edény. Nem mindegy a hagyma nagysága, mint ahogy az sem, hogy egyet, vagy többet teszünk egymás mellé akár egy fajtából, akár kompozícióban. Támpontként az alábbit tudnám javasolni 10-es cserépbe (a cserép ugye ma már nem az edény anyagára utal, a 10-es szám azt jelenti, hogy az edény felső részénél 10 centiméter az átmérője, cserép a neve a körprofilú, konténer a négyzet profilú edénynek) közepes hagymát alapul véve tulipánból 2, jácintból 1, krókuszból 5-6 nárciszból 1 darabot ültessünk. Ez a méret kompozíciók beültetésére nem alkalmas, ahhoz nagyobb kell. Fontos az edény mélysége is, ami legalább 10 centiméter legyen. 10-es cserép alatti edénybe csak krókuszt hajtassunk. Minél több hagymát akarunk egy edénybe annak annál nagyobbnak, kell lennie. Szerintem hagyatkozzatok a megérzéseitekre az edény kiválasztásánál.
Minél jobb a termőföldünk, annál jobban megalapozzuk a virágunk jövőjét, és a virágzás minőségét. A föld laza szerkezetű, inkább homokos, mint kötött, jó vízgazdálkodású, a felesleges vizet gyorsan áteresztő, tápanyaggal feltöltöttnek kell lennie. Kerüljük a csupaszhomokot, és a kötött agyagot. A pangó víz könnyen a hagymák megbetegedéséhez vezetnek. Ne legyenek benne kártevők (drótféreg, vagy pajor),mert azok gyorsan kivégzik a hagymát. Evelyntől tanult módszerrel könnyen megszabadulhatunk minden káros szervezettől, ami a hagymára veszélyes lehet. Sütőben magas hőfokon egy tepsiben fertőtleníthetjük a talajt.

ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

1. Csak megfelelő méretű hagymát hajtassunk. Az előző évben hajtatott hagyma nem alkalmas következő évben hajtatásra. Igazi szép virágot csak pihent nagyméretű hagyma fejleszt.
2. Csak egészséges hagymát hajtassunk. Láthatóan beteg, fizikailag sérül hagymával ne kísérletezzünk.
3. Ha nem preparált hagymát használunk, akkor biztosítsuk a megfelelő hideghatást. Később a fajonként tárgyalt részben ezekre kitérek.
4. Túl magas hőmérsékleten történő (20 0C fölött) hajtatás káros, megnyúlt laza szöveteket eredményez, amitől a szár gyenge lesz, eldől, a virág hamar szétnyílik, rövid életű lesz.
5. A lepellevelek színesedésekor célszerű a hőmérsékletet csökkenteni 16-18 0C fokra, mert így meghosszabbíthatjuk a virágzás idejét.
6. A reggeléi órákban öntözzünk, mert a nap folyamán felszárad a felesleges víz.

Részletes fajonkénti tárgyalást most mellőzöm, mert úgysem most kell ültetni a hagymákat, hanem ősszel. A továbbiakban azt részletezem, hogy hogyan kell a virágzás után gondoznunk a növényeket ahhoz, hogy néhány év múlva ismételt szép virágot adjanak.

VIRÁGZÁS UTÁNI TEENDŐK
Először is el kell döntenünk, hogy mit szeretnénk a hagymával:

* Ismételten hajtatni,
* Kiültetni a kertünkbe,
* Eldobni,
* Netán elajándékozni.Abból indulok ki, hogy szeretnénk, ha virágunk a későbbi években is szépen virágozna, ezért ezt ismertetem részletesebben.

Ahhoz, hogy újra virágozzon a hagyma, első és legfontosabb teendő, hogy a virágzás után minél tovább életben, egészségesen tartsuk a levelét, ugyanis csak egészséges nagy lombfelület tud szép hagymát nevelni. Meg kell akadályoznunk tehát mindennemű károsodást. Mik ezek?

1. A lakásban virágoztatott hagymás növényeknek többnyire kevés a fény, ezért sejtjeik megnyúltak, szöveteik lazák lesznek. Ennek következményeként a szár nem bírja megtartani a levelet, virágot, de a levél sem önmagát, gyakran megtörik, a szár kidől, előfordul, hogy a hagyma is kifordul, a gyökerek felszakadnak. Ez utóbbi főként akkor jellemző, ha alulméreteztük az ültetőedényt, kevés a hely a gyökereknek.
2. Szintén a kevés fény következménye, hogy nagyobb zöld tömeget fejleszt a növény, ezáltal jobban kimeríti a hagymát, nagyobb súlyt kell tartani a szárnak, gyökérnek.
3. Az egyenetlen fényelosztás hatására a növény törekszik a fény felé, ezért egyoldalú lesz, megdől a fény irányába. Ezt még akkor is nehezen tudjuk korrigálni, ha rendszeresen forgatjuk a növényt.
4. Akármilyen idő is van kint a károsítók, akkor is megtalálják a bent nyíló virágokat. Levéltetvek, vértetű, levélkárosító hernyó, és gombás betegségek támadhatják meg.
5. Vízhiány és tápanyaghiány erőteljesen igénybe veszi a hagymát, virágzáskor a levelek is könnyen károsodnak.

Arról, hogy a növények hogyan próbálják meg átvészelni a tápanyaghiányos időszakot, valamint hogyan gazdálkodnak a vízzel itt a honlapon „A növények élete” címszó alatt találtok írásokat.

Mit tegyünk?

1. Biztosítsuk a legnaposabb helyet a növénynek.
2. Ne tegyük ki túlzott melegnek, meleg hatására gyorsabban növekszik, lazább szöveteket fejleszt. Optimális hőfok 16-20 0C között van. 20 0C felett számíthatunk virágbeszáradásra, vagy levélcsúcs száradásra. Főként a hűvösebbet kedvelők károsodhatnak így, mint pl. a krókusz, kankalin, ibolya.
3. Rendszeresen forgassuk a növényt, hogy ne dőljön egy oldalra.
4. Karó mellett kötözzük meg, ne engedjük, hogy kidőljön, megtörjön a levele.
5. Rendszeresen vizsgáljuk meg, hogy van-e rajta valamilyen károsító. Szükség esetén védekezünk ellenük. Első körben nem kell vegyszert alkalmazni, könnyen el tudjuk távolítani őket kézzel is.

levéltetű hernyó rágás

Szinte biztos, hogy a lakásban hajtatott hagymás növényünk megnyúlt lesz, kevés az olyan lakás, amiben annyi fény és olyan hőmérsékletű helység van télen, ami optimális lenne ezeknek a virágoknak. Tömbházi lakások általában előnytelenebbek számukra. Családi házakban vannak kevésbé fűtött előterek, verandák. A hagymás virágok számára előnytelen körülmények azonban ne tartson vissza senkit se a virágoztatásuktól. Színviláguk, alak és formagazdagságuk, illatuk kihagyhatatlan elemei az ingerszegény téli napoknak. Az elvirágzás után az előnytelen körülményeket rögtön változtassuk meg. Nézzük mit is kell tennünk:

1. Vegyük észre, amikor elnyíló félben van a virág, ekkor már díszítőértéke csökken, felesleges tovább kínoznunk a benti körülményekkel. Vigyük hűvös és a lehető legvilágosabb helységbe. A hőfok ne haladja meg a 10 0C-ot, de ne is legyen 5 0C-nál kevesebb. Ezen a hőfokon a növekedés szinte megáll, a fény hatására a levelek zöld színtesteinek száma emelkedik, erősödnek a sejtek. A visszafogott növekedés csökkent vízigénnyel jár, ezért ügyeljünk a túlöntözés elkerülésére.
2. Amikor már tényleg semmi díszt nem ad a virág, néhány centis szárrésszel távolítsuk el. Ez azért nagyon fontos, hogy ne a magérleléssel foglalkozzon a növény, hanem a hagymájának hízlalásával.
3. Amint a kinti hőmérséklet eléri az 5-8 fokot, vigyük ki a növényt. Ha éjszakára fagyokat jeleznek, akkor este be kell vinnünk, nehogy megfagyjon. Mivel bent nevelkedett, ezért nincs felkészülve a fagyokra, ezért annak ellenére fagykár érheti, hogy nem fagyérzékeny. Óvjuk a tűző naptól is, mivel a megnyúlt sejtek védtelenebbek a tűző naptól, könnyen napégést szenvedhet.
4. Amikor már éjszakára sem kell bevinnünk, nekiláthatunk az intenzív gondozásához. Ez rendszeres öntözést, és tápoldatozást jelent. Tápoldatozásra bármilyen tápoldat megfelelő, csak ügyeljünk a helyes dózisra.
5. Bármilyen ügyesek is vagyunk a nyári kánikulában növényünk nem fogja tovább bírni, levelei lassan elszáradnak, a növény teljesen visszahúzódik a hagymájába, és a földbe akarja átvészelni a számára kedvezőtlen nagy hőséget.
6. Ne hagyjuk a talajban hűsölni. Vegyik ki onnan és száraz hűvös tárolóba vigyük.

A tároló hőfokának és a tárolás idejének a virágrügy kialakulásában van jelentősége, ezt majd az egy-egy növény részletes tárgyalásában írom le. Itt most azért nincs jelentősége, mert ezek a hagymák úgysem alkalmasak arra, hogy a következő évben ismét hajtathassuk őket. Ahhoz, hogy ismét hajtatható hagymákká váljanak bizony még sok a teendőnk.

Hajtatás után egy kizsákmányolt, erőteljesen lesoványodott hagymát találunk, amikor kivesszük az edényből. Kevesen tudják, de ez a hagyma nem ugyanaz, mint, amit az edénybe ültettünk. Azt a hagymát a virágzás teljesen felélte, helyette a növény egy egészen új hagymát nevelt, de mivel a körülmények nem a legoptimálisabbak voltak, ezért nem tudott szép kövér hagymát fejleszteni. Ehhez kell most nekünk hozzásegíteni.

Hajtatott tulipán a növény visszahúzódása után így néz ki.Krókusz gumó. Jól látni az alsó részen a világosbarna színű folt a régi gumó, felette a két fehéres színű rész a két új gumó. A régi elhalt és felette alakult ki a két új. Ezek azonban kisebbek, mint az egykori anyagumó.

Tulipán hagyma visszahúzódás után. A képen látni az elszáradt virágszárt, ami a régi hagymából indult ki, de annak már nyomát sem látni, helyette két új hagyma fejlődött. Az egyik erőteljesebb, a másik csökevényesebb, de együtt sincsenek akkorák, mint az anyahagyma volt. A tulipán esetében az új hagymák nem a régi felett, hanem azok alatt fejlődnek ki.


A pihenést követően ősszel frissen trágyázott, jól előkésített, porhanyós, laza szerkezetű talajba ültessük el őket. Ugyanúgy, mint ahogy eddig is tettük a tulipánnal. A hagymákat alaposan nézzük át, a betegeket semmisítsük meg. Válasszuk le a fiókhagymákat, és a közel egyméretűeket egy ágyásba, még a fiókhagymákat egy másik ágyásba ültessük. Ügyeljünk az ültetési mélységre. Kisebb hagymákat sekélyebben, nagyobb hagymákat mélyebben kell ültetni. De ezt már úgyis tudjátok.A cél azonban most más. Most azt akarjuk elérni, hogy a növény a hagymáját hizlalja. Minél nagyobb hagymát fejleszt, annál szebb lesz a virág. A körültekintő és alapos gondozáson túl egy nagyon fontos teendőnk van, nem szabad engedni, hogy virágozzon. Amikor észlejük a virágot, rögtön el kell azt távolítani. Egy egyszerű mozdulattal egy éles kés, vagy metszőolló segítségével távolítsuk el. Ekkor a növény a korábban már leírtaknak megfelelően, nem a virág, hanem a hagyma növekedésére fordítja energiáit. Ha minden körülmény a növény szájízének megfelelő volt, akkor egy év alatt akkora hagymát fejleszt, ami hajtatásra ismételten alkalmas. Mégis azt javaslom, hogy egy év után ne az összes hagymát hajtassuk meg, hanem egy részével a következő évben ismételjük meg a hagymanövesztési eljárást. Ekkor még nagyobbá válik, ami még szebb, erősebb virágot eredményez.Ha nincs kedvünk vesződni a hagyma nevelgetésével, akkor ültessük ki a kertbe és ott a többi hagymás növényünk életét folytatja.Ha nincs kertünk ahol nevelgessük a növényeket, akkor ajándékozzuk el egy kertbarát ismerősünknek, vagy dobjuk ki a hagymákat.

Avatar
Nut
Hozzászólások: 2174
Csatlakozott: 2011.03.08. 17:41

Re: Jácint

Hozzászólás Szerző: Nut » 2010.12.27. 12:27

Kibővítettem. Most tavasszal már biztosan nem tudod rábírni szegényt. De jövőre (2012-ben) összejöhet még!!! :)

Ha elolvasod láthatod, hogy nem fagyhatás, hanem hideg kell neki. Kb. 5-8 fok körüli. Ezt a hűtőben is el tudod érni. Csak vigyáz, nehogy mirelit legyen szegény!!! :lol:

Avatar
Levander
Hozzászólások: 7778
Csatlakozott: 2010.11.18. 16:35
Tartózkodási hely: Győr
Kapcsolat:

Re: Jácint

Hozzászólás Szerző: Levander » 2010.12.27. 12:37

No igen. :D Én simán kidugnám a -10 °C-ba is az ablakomba. :lol:

Köszönöm, még nem olvastam el ezt a bő leírást, de most neki veselkedek így az öntözés végeztével. ;)

Amúgy az a problémám, hogy nincs kertünk... Se erkélyünk, tehát sehogyan sem tudom kiültetni a szabadba. :( Mindent amit olvastam, meg ahogyan ezt is elkezdtem, mindegyik úgy kezeli a hagymás növényeket, hogy csak a kertbe valók. :(

Avatar
Szundi törp
Hozzászólások: 908
Csatlakozott: 2010.03.05. 12:25

Re: Jácint

Hozzászólás Szerző: Szundi törp » 2010.12.31. 14:01

Sziasztok!
Pipo teljesen jó amit leírtál, én ennyire nem részleteztem volna le.
Levander szerintem próbálkozzál nyugodtan, és igen a nyáron vagy tavasszal virágzó hagymásokat már ősszel ki szoktuk ültetni szabadföldbe. Kell nekik az a regenerálódási idő, hogy még a nagy hideg előtt gyökeret tudjanak növeszteni.
A krókuszodnak viszont lehet hogy a virágja jön, mert normál esetben a levelét később hozza mint a virágját. De lehet kapni olyan üveg edényt ami kimondottan jácint hajtatásra való, abba nem kell föld csak víz és látod ahogy a gyökérzet fejlődik. De ez macerásabb mintha földbe ültetnéd, mert abban már eleve van némi tápanyag és már csak az utánpótlásról kell gondoskodni. De bármilyen hagymás növényt tartasz a lakásban egy mindre igaz soha semmit ne vágj le róla ha már elvirágzott, csak a vizet csökkentsd folyamatosan és csak amikor már csörög a virágja meg a levele akkor vedd ki a földből és tisztitsd meg. Ezután papírzacskóba kell tenni és száraz helyen tárolni őszig.
De nem akarom a kedved elvenni az egész kisérletezéstől, azt mindenképp nézzd meg ha hagymát veszel az kemény legyen, ne legyen penészfoltos. Én úgy szoktam hogy megnyomom, ha kibirja a nyomást akkor jó, mert láttam már olyat is ami kemény volt kívülről belül meg tök üres.
Én évekig kisérleteztem kardvirággal, mindig szépen kiszedtem, leszárítottam, tavasszal elültettem, / ezt akkor kell / és még a leggondosabb kezelés mellett is csak levelet hozott, így én inkább minden évben veszek 2 zacskóval és nem nyüglődöm tovább. Igaz idén meg bennt felejtettem a földbe őket, lehet tavasszal majd a rotálásnál előjönnek.
Szundi új kertje

Avatar
Nut
Hozzászólások: 2174
Csatlakozott: 2011.03.08. 17:41

Re: Jácint

Hozzászólás Szerző: Nut » 2011.01.25. 16:43

Szia Lev!

Mi van a jácintoddal?

Avatar
Szundi törp
Hozzászólások: 908
Csatlakozott: 2010.03.05. 12:25

Re: Jácint

Hozzászólás Szerző: Szundi törp » 2011.01.25. 18:08

Na én az ügyes, hát nem megint végigolvastam az egészet. Látom új dolog, érdekel és látom nem új de mégis érdekel engem is mi lett a móka vége.
Arra gondoltam Levander ha már ilyen kisérletezős kedvedben vagy, próbáld meg idén, hogy több hagymát ültetsz külön külön cserépbe és 1 hónap eltéréssel. Lehet akkor Nálad hónapokig lesz nyíló jácint.
Na mit szóltok az ötletemhez?
Szundi új kertje

Avatar
Nut
Hozzászólások: 2174
Csatlakozott: 2011.03.08. 17:41

Re: Jácint

Hozzászólás Szerző: Nut » 2011.01.25. 18:11

Nekem tetszik az ötlet Szundi!

De Lev. valahol most bujkál. Nézd meg a törpkonyhát, s csak pislogni fogsz, mennyi új klassz receptet tett közzé Boszimanci!!! ;)

Válasz küldése

Vissza: “Törpkertészek egymás közt”