Útmutató Kezdőknek

Útmutató a Torpia játékhoz
Gabesz
Hozzászólások: 3954
Csatlakozott: 2011.05.31. 18:27

Útmutató Kezdőknek

HozzászólásSzerző: Gabesz » 2011.05.11. 09:37

Útmutató Kezdőknek

A Torpia csapata nagy szeretettel üdvözöl Téged! Az alábbi játékismertető azzal a céllal született, hogy választ adjon a legtöbb kérdésedre és adjon néhány tippet a játékkal kapcsolatban!


Tartalom

1. fejezet: Bevezető
2. fejezet: Játékmenet
- Általános
- Választás Jó és Gonosz között
3. fejezet: Gonosz
- Játékstratégiák
- Épületek
- Harc & kereskedés
- Csapatok & Fegyverek
- Harcrendszer
4. fejezet: Jó
- Játékstratégiák
- Épületek
- Kereskedelem & Harc
- Tárgyak
5. fejezet: Minden épület
6. fejezet: Testvériségek1. fejezet: Bevezető

A Torpia egy böngészős online játék középkori környezetbe helyezve. A játék lényege a két fajta játékos - a "jó" és "gonosz" kölcsönösen hasznot hajtó együttműködése. A játékosok irányultságtól függően eltérő feladatkörrel rendelkeznek a játékban, a jó játékosok a kereskedők, a gonoszok pedig a harcosok. Így minden játékos rá van kényszerülve az összefogásra, mivel jó és gonosz csak együtt juthat sikerre és nyerheti meg a játékot.2. fejezet: Játékmenet


A játék lényege a többi játékossal való együttműködés, mindenkinek szüksége van társakra.
A jó játékosoknak gonosz partnereket kell találniuk, hogy legyen, aki csapatokat küld nekik városaik védelmére, a gonosz játékosoknak pedig legalább egy jó partnerre van szükségük, aki ellátja őket nyersanyaggal, áruval és fegyverekkel.

Mindkét fél egy teljesen üres várossal kezdi a játékot, melynek közepén csak az Élet kútja (jó játékosoknál) ill. az Örök tűz (gonosz játékosoknál) áll.

Kép

Az új játékosokat a játék elején a játékismertető segíti abban, hogy nyersanyagokhoz jussanak. A játékismertető úgy indítja a játékodat, ahogy a legtapasztaltabb játékosok is indítanák a saját játékukat.
Először is gazdaságot (jó) ill. vadászlakot kell építened (gonosz), így indul a játék, ezek látják el a városodat és azok lakóit élelemmel.
Mikor elkészül a gazdaságod és a vadászlakod, favágókunyhót és kőfejtőt kell építened, és azokat 5. szintre fejlesztened.
Mivel a gonosz játékosok rendszerint kisebb hangsúlyt fektetnek a favágókunyhó és kőfejtő fejlesztésére, ezért itt már el is kezdik a hadra fogható csapatok létrehozását, mégpedig úgy, hogy építenek egy banditatábort. Itt tudnak martalócokat képezni, akikkel meg lehet támadni kisebb városokat és nyersanyagokat lehet általuk másoktól elorozni.
A jó játékosoknak kápolnára van szükségük, melyet rendszeresen fejleszteniük is kell, hogy egyre több városlakót vonzzanak a városukba. Ezek a városlakók képviselik ugyanis azt a munkaerőt, ami feltétlen szükséges az építkezésekhez, fejlesztésekhez, bányászathoz, stb.
A gonosz játékosokhoz automatikusan érkeznek az újabb és újabb városlakók, amint új épületeket húznak fel vagy a régieket fejlesztik.

Mikor a gonosz játékosok már rendelkeznek egy kisebb sereggel, érdemes alapítani egy testvériséget vagy csatlakozni egy már fennálló testvériséghez, hogy részt vehessenek a játék végső megnyeréséért folyó versenyfutásban.
A jó játékosoknak ajánlott a favágókunyhó és kőfejtő pár újabb fejlesztése után arany- és vasércbányát építeniük. Aranyra nagy szükség lesz aranypengők veréséhez, a vasérc pedig a fegyvergyártáshoz rendkívül fontos.
Minden nyersanyagra szükség van (élelem, fa, kő, vasérc, aranyérc) épületek építéséhez és fejlesztéséhez, legyen szó jó vagy gonosz játékosról.
A gonosz játékosok céllövőpálya és katonai akadémia építésével folytatják, hogy erősebb sereget tudjanak létrehozni, a jó játékosok pedig fűrészüzemet és fegyverkovácsot telepítenek a városba, hogy deszkákat és fegyvereket tudjanak előállítani. Így egyre több katonai egységet és árut termelnek a játékosok, és amint a jók berendeztek egy piacot és legyártották az első kordét, már indulhat is a kereskedés.

Így nézhet ki egy JÓ város:
Kép

Mikor a város már kezd csinosodni, érdemes építeni egy fraternátust is és alapítani egy testvériséget vagy csatlakozni egy más fennállóhoz. Ezután javallott templomot is emelni egy vagy több városban, mivel ott él a varázsló, aki az amuletteket kutatja, hogy azok segítségével mágikus tekercseket készíthessen.
Az a testvériség, aki elsőként készít el és birtokol minden tekercset, megnyeri a játékot.
Mikor a játékot egy testvériség megnyeri, egy játékkör véget ér, és a szerver teljesen újraindul.

Legtöbbször csak a gonosz játékosok harcolnak, míg a jók az üzletre koncentrálnak és ezzel támogatják gonosz partnereiket.
A jóknak is lehetnek saját csapatai, ha laktanyát építenek és kapnak seregeket a gonosz játékosoktól. A gonosz játékosok is kereskedhetnek, ha előzőleg kaptak kordékat egy jó partnertől.

Kép

Mielőtt a játékos oldalt (jó vagy gonosz) választana, néhány dolgot mérlegelni kell:

* Partner - ha az a játékos, aki várhatóan a partnerünk lesz és támogatni szeretnénk, gonosz, akkor a jó oldalt válasszuk, és persze ez fordítva is igaz
* Tapasztalat - kezdőknek inkább a jó oldal ajánlott, mivel a jó a gonoszok segítsége nélkül is képes a városfejlesztésre, míg a gonosz játékosok jobban rá vannak utalva ilyen szempontból a jó játékosokra.


3. fejezet: Gonosz

Kép

Egy gonosz játékos alapvetően arra koncentrál, hogy seregeket hozzon létre és megtámadjon más játékosokat. A gonosz játékosnak 15 épület áll rendelkezésére - beleértve az Örök tüzet is -, az épületekről még később részletesebben írunk. Habár a gonosz játékosok anélkül is tudnak kereskedni, hogy be piacot kéne építeniük, de az ehhez szükséges kordékat csak a jóktól tudják megszerezni. A gonosz játékosoknak kápolnára sincs szükségük ahhoz, hogy városlakókat csábítsanak a városba. Ki tudja, talán a jók városaiban adót kell fizetni és ezért preferálják a városlakók inkább a gonoszok adómentes városait.

Tehát a városlakók automatikusan érkeznek a városba, és szükség is lesz rájuk az épületek megépítéséhez és további fejlesztéseikhez. És persze harcosokat is lehet belőlük képezni. A gonosz játékosok 10 különböző katonai egységet tudnak kiképezni. Két nyersanyagot csak a jó játékosoktól szerezhetnek be a gonosz játékosok, ez pedig az aranyérc és a vasérc. De szintén csak a jóktól szerezhetnek be számos felszerelési tárgyat és egyéb árut, melyekkel ütőképesebb seregeket tudnak felállítani vagy éppen und ostromfegyvereket tudnak gyártani. A gonoszok csak élelmiszert, fát és követ tudnak maguk előállítani.


Játékstratégiák

Mielőtt elkezdesz játszani a Torpiával, érdemes kialakítani egy stratégiát. A tapasztaltabb játékosok általában már számos stratégiával bírnak, melyeket használnak is a játékban, a kezdőknek kicsit nehezebb a dolguk. A gonosz oldal választása egy kicsit több tervezést igényel, mint a jó oldal választása. A stratégiádat persze bármikor megváltoztathatod a játék folyamán, akkor is, ha esetleg nem lesz egyszerű a városaidat hozzáigazítani az új stratégiádhoz.

Szem előtt tartandó dolgok:

* támadó (amulettek lopása) vagy védekező (tekercsek megvédése) játékstílusban szeretnél játszani?
* milyen katonai csapatokra akarsz specializálódni ?(ez a játékos egyéni harcmodorától függ)
* a nyersanyagokat zsákmányolni akarod vagy sok jó kereskedelmi partnerre akarsz-e szert tenni (vagy mindkettő)
* sűrűn lakott vagy inkább néptelen környékre települnél?
* célod, hogy megnyerd a játékot vagy csak a széleken söprögetnél az élen álló játékosok szövetségében?
* mennyi és milyen jellegű épületet építenél szívesen a városaidba? (illetve milyen csapatokat szeretnél általuk létrehozni)
* ha nyerésre játszol, alaposan fontold meg, melyik testvériséghez csatlakozol!
* mennyi időd lesz a játékra?
* egyéb, itt nem sorolt megfontolandók, melyek majd menet közben jutnak eszedbe ;)

Kép

Minden gonosz játékos egy üres várossal kezdi a játékot, mint ahogy az a fenti képen látható. Most nézzünk néhány stratégiát, kezdő és tapasztaltabb játékosoknak, melyek persze nem fix és mindenek felett álló stratégiák, csupán példák:

Támadó játékstílus:

* Ha nagyon sok időd van a játékra, akkor elég lehet egyetlen szövetséges, vagy akár szövetségesek nélkül is játszhatsz. Ekkor inkább a zsákmányolásra kell összpontosítanod, míg a jó játékosokkal való kereskedelemnek kisebb szerep jut. Ez azt jelenti, hogy a játék elején, illetve később is, elegendő számú martalócod kell legyen, hogy ezek sok-sok nyersanyagot tudjanak zsákmányolni másoktól. Ezért érdemes a martalócok képzésére koncentrálni, illetve később a számszeríjasokéra, lovagokéra, mert ezek rendelkeznek - a martalócok kivételével - , a legmagasabb támadóértékkel. Lehetőséged van városokat építeni és az egyes városokat egy-egy fegyvernem képzésére specializálni. Például képezhetsz egy városban lovagokat, egy másikban számszeríjasokat, míg a maradék városaidban laktanyákat húzhatsz fel. Ha tényleg sok időd van, úgy is játszhatsz, hogy a saját csapataid alig-alig vannak a saját városaidban, mert állandóan fosztogatókörúton vannak, ezzel a taktikával a védelmi ráfordítások akár 85%-át is meg lehet takarítani, mert A) vagy megtorlótámadásban részesíted a támadódat, vagy B) lovagjaid vannak, kiknek jó a védelmi értékük.

* Ha az idő, amit a játékba tudsz fektetni, korlátozott, érdemes sok-sok jó szövetségest találni, akik ellátnak nyersanyaggal és áruval, így nem szükséges időigényes zsákmányszerző körutakra menni. Viszont lovagok, kardvívók és íjászok képzésére kell koncentrálni a rendelkezésre álló időben. A kardvívók ugyan nem olyan jó támadók, mint az íjászok vagy lovagok, viszont szívósabbak, többet kibírtnak, mint mondjuk a számszeríjasok és gyorsabban kiképezhetők, mint a lovagok. A kardvívók tehát komolyan veendő ellenfelek, és egyben remek védők, ideálisak tehát annak, akinek nincs ideje sokat kalandozni. A lovagok előállítása időigényes, ezért, ha lovagokra specializálódnál, akkor több időbe fog kerülni egy valóban masszív véderő felállítása.

Védekező játékstílus:


* Ha sok-sok időd van játszani, érdemes szintén martalócok képzésével kezdeni, de nem szükséges olyan sokat képezni, mint az agresszívabb stílust választó gonoszok. Csak jó, ha vannak és kiegészítő nyersanyagforrásként szolgálnak. Javasoljuk, hogy legyen legalább 2 jó partnered. A specializáció szempontjából érdemes a lovagokat és kardvívókat előnyben részesíteni. Az elején persze megteszik a pikások és a könnyűlovasok is. Ők is hozzájárulnak ahhoz, hogy a hadsereged folyamatosan erős legyen. Így hatékonyan tudsz több játékost is védeni. Ez esetben is lehet olyat csinálni, hogy egy-egy katonai egységet egy-egy városban képzel, ahogy azt a támadó stílusban játszó gonoszok is teszik.

* Ha nincsen sok időd a játékra, akkor segítséget kérhet egy több időd a számítógép előtt töltő testvértől (tehát a saját testvériség tagjától), aki az általad bevitt vendégjelszóval irányíthatja a fiókodat. Érdemes gondoskodni 3-4 jó partnerről. A csapatok kiképzése terén a fentebbi bekezdéshez hasonlóan, az építkezés tekintetében pedig a támadó stílust választó gonoszokhoz hasonlatosan érdemes eljárni.

Kezdő játékosoknak a következőképpen érdemes játszani. Végigjátszod a játékismertetőt, majd banditatábort építesz és martalócok kiképzésébe fogsz. Ezekkel máris megkezdheted a fosztogatást. Az így szerzett nyersanyagokból fejlesztheted a várost, ezután tovább fosztogathatsz vagy kereshetsz közben egy jó partnert, akivel kereskedhetsz.

FONTOS: egy partnertől több nyersanyagra és javakra számíthatsz, mint amit fosztogatással szereznél.


Épületek

A gonosz játékosnak 15 épület áll rendelkezésére - beleértve az Örök tüzet is. 13 olyan épület van, melyet a 25 szabad építési területre húzhatsz fel, de van még két hely a favágókunyhónak és a kőfejtőnek - így tehát összesen 27 szabad építési területről beszélhetünk.

A 15 épület közül 5 kizárólag csapatok képzésére szolgál.
Kép

A banditatáborban képezheted ki a legegyszerűbb harci egységet, a martalócot.
A céllövőpályán íjászokat és számszeríjasokat képezhetsz.
A katonai akadémián pikásokat és kardvívókat.
Az istállóban könnyűlovasokat és lovagokat.
Az ostromműhelyben pedig faltörőket, katapultokat és kőhajítókat gyárthatsz.
Az egyes csapatokról részletesebb leírást találsz a megfelelő fejezetben.

A csapatmorál 4 épületben emelhető.

Kép


A pellengérre állítva városlakókat kínozhatsz, hogy egy bizonyos százalékkal javíts a csapataid morálján.
Ugyanezt a célt szolgálja a tábortűz is, itt fát kell feláldoznod a morál javulása érdekében.
Az Örök tűz épülete a csapatmorál fejlesztése mellett több más célra is igénybe vehető. A morált itt aranypengőért tudod javítani. Szintén aranypengőért tudsz felfedezőket kiképezni, akiknek az a feladata, hogy a hadaidat vezessék a különféle támadó vagy védekező hadműveletek során. A játék elején 30 felfedezővel rendelkezik a játékos, természetesen mind a fővárosában tartózkodik. Minden újabb városodban 6-6 további felfedezőt tudsz kiképezni.

Az Örök tűz épülete szolgál arra is, hogy a város nevét tetszésed szerint megváltoztasd.

Persze fontos tudni, hogy hol lehet kiképezni a hadakat és hogyan lehet jókedvüket megőrizni, de ne feledkezzünk el arról sem, hogy a seregeket el is kell szállásolni. Erre szolgálnak a laktanyák. Minél magasabb a laktanyák fejlettségi szintje, annál több egységnek tudnak szállást nyújtani.

Kép

Most, miután átrágtuk a csapatok kiképzését, motiválását, elszállásolását, már csak néhány épületet kell érinteni, mégpedig a vadászlakot, a raktárt, a favágókunyhót, a kőfejtőt és a templomot.

Kép

A fenti két épület mindenképpen szükséges ahhoz, hogy a játékos részt vehessen a végjátékban. Hiszen fraternátus kell ahhoz, hogy egy testvériség tagjává válj, amuletteket (lásd a fenti képen) pedig csak és kizárólag a templomban élő varázsló találhat, illetve készíthet belőlük ugyanott tekercseket, de csak akkor, ha a játékos egyben egy testvériség tagja is. A tekercseket más játékosnak is el lehet küldeni. A játék végső megnyeréséhez a testvériség birtokába kell kerüljön az összes létező tekercs.

Kép

Fentebb az alapvető nyersanyagok kitermelésére ill. tárolására szolgáló épületeket láthatod. Fát, követ és élelmet a gonosz játékosok is termelhetnek. Húsban gazdag élelmet a vadászlakokban élő vadászok szolgáltatnak. Fát a favágókunyhóban dolgozó rabszolgák termelnek ki, követ pedig a kőfejtőben dolgozó társaik. A raktár pedig az a hely, ahol mindezt tárolhatod. Habár aranyércre és vasércre is szüksége van a gonosz játékosnak bizonyos dolgok előállításához, ezeket azonban csak a jó játékosoktól veheti meg, vagy lophatja el.

Még egy nagyon fontos épületet kell érinteni, ez pedig a telepestábor.

Kép

A telepestábor teszi lehetővé új városok alapítását, vagy más gonosz városok elfoglalását. A második város megalapításának előfeltétele az 1. szintű telepestábor, a harmadik városé a 2. szintű telepestábor, és így tovább.Támadás

Kép

Támadást indítani meglehetősen nehéz vállalkozás. Ebben a fejezetben azt taglaljuk, hogy hogyan támadhatsz a csapataiddal illetve hogyan kereskedhetsz általuk. A fenti kép mutatja azt a szimbólumot, amire kattintanod kell, hogy arra a felületre juss, ahol áttekintheted a csapataidat.

Torpia világában a csapataidat központilag irányítod, azaz mindegy, hogy hol képezted ki az adott egységeket, bármely városban elküldheted őket és onnan irányíthatod őket.

Minden missziót teljesítő sereget egy felfedezőnek kell vezetnie. Kezdetben 30 felfedezője van a játékosnak, mégpedig a fővárosában, de ha többre lenne szükség, minden újonnan alapított városban kiképezhető további 6-6 felfedező is.

Kép
Felfedezők kiképzése a városközpontban.


A csapatáttekintő lehetővé teszi, hogy átlásd a csapataid helyzetét minden városban, azaz láthatod, mennyien vannak, mozgásban vannak-e, és mely városokat védelmezik.
Kép
Csapatáttekintés. Ebben a példában csak egy város látható néhány martalóccal.


Egy cél megtámadásához vagy megvédéséhez erre a gombra kell kattintani: Kép

Csak válaszd ki a küldetés célját, legyen az támadás, védelem, elfoglalás, vagy csapatok ajándékozása. Majd írd be a mindenkori csapat létszámát. Csapatokat csak jó játékosoknak lehet átadni. Miután ezzel elkészültél, csak írd be a célváros koordinátáit, és kész is.

A fenti műveleteket úgy is végre lehet hajtani, hogy a térképen a célvárosra kattintasz, majd a megfelelő műveletgombbal kiadod a kívánt parancsot.

Kép


Ha a saját csapataid megtámadnak valakit és hadizsákmányra tesznek szert, akkor a csapatáttekintőben a Kép gombra kattintva tudod azt begyűjteni.

A Torpia játékban a hadizsákmány nem kerül automatikusan a raktáradba, tehát fontos, hogy erre a gombra kattints, ha biztos akarsz benne lenni, hogy a zsákmány a raktáradba kerül. Továbbá a csapatoknak egy városban kell lenniük, hogy a zsákmányt le tudják adni. Ez a város nem kell, hogy a fővárosod legyen.

Kép


A Torpia egyik egyedülálló funkciója, hogy a csapataidnak kiadott parancsot menet közben is megváltoztathatod. Tehát út közben megváltoztathatod a küldetés célját, feladatát, sőt, a csapatlétszámot is..

KÉRJÜK, FIGYELJ RÁ!
A csapatok rendelkeznek egy úgynevezett morállal. Minél magasabb a morálszint, annál jobban harcolnak. Idővel viszont csökken a morálszint, ezért fontos, hogy a morál rendszeresen javítva legyen. Ez a játék elején ingyenes, de mikor fejlettebb csapatokat képzel ki, akkor már aranypengőt kell fizetned azért, hogy a morál javuljon. Más lehetőség is van, pellengérre állíthatsz városlakókat, ez is növeli a seregek harci kedvét, vagy meggyújthatod a tábortüzet is.
Az Örök tűz épületében tájékozódhatsz arról, hogy éppen milyen a csapataid harci morálja.
Kereskedelem

Kép

Erre az ikonra kell kattintani, ha kereskedni szeretnél valakivel. Mielőtt azonban elkezdenél kereskedni, kordékra van szükséged, ezeket pedig jó játékosoktól szerezheted be.

Ha van kordéd, a legördülő menüből kiválaszthatod a kívánt terméket, majd megadhatod a célkoordinátákat. Egy kordé 250 egységnyi nyersanyaggal / termékkel pakolható meg.Csapatok & Fegyverek
Ebben a bekezdésben azt taglaljuk, hogy milyen fegyvernemek vannak, és mire lehet őket felhasználni, rövid áttekintést adunk a támadó és védekező erőkről. Alább láthatsz egy hosszabb listát az egyes csapatok jellemzőiről, illetve végül egy leírást a csapatok által használt fegyverekről.

10-féle harci egység van: martalóc, íjász, számszeríjas, pikás, kardvívó, könnyűlovas, lovag, faltörő, katapult és kőhajító.


KépA lovag a legerősebb harcos, de egyben a legdrágább is, ha a kiképzési költségeiről van szó. Ráadásul elég hosszú ideig tart a kiképzésük. Viszont, mivel ők a legjobbak a harcosok közül, lazán szét tudnak rombolni egy várost. A lovag kiképzéséhez egy kardra, egy pajzsra, egy lándzsára, egy lóra és 30 aranypengőre van szükség.

KépA könnyűlovas is igen erős harcos, illetve őket nem kell kutatással elérhetővé tenni, kiképzésük pedig kedvezőbb, hiszen csak egy lándzsa, egy ló és egy városlakó kell hozzá. Továbbá jelentősen több sebesülést[1] tudnak elviselni, mint a számszeríjasok, és a fegyverük is kedvezőbb árú.

KépA kardvívók is a legerősebb harcosok közé tartoznak, ezért megéri fejleszteni. Egy teljesen felfejlesztett katonai akadémia egyszerre 1000 kardvívót képes képezni. A kiképzéshez egy kard, egy pajzs és egy városlakó kell.

KépA számszeríjasok is igen hasznosak lehetnek. Jó támadóerőt képviselnek megfelelő védelmi értékkel[1]. Egy számszeríjas kiképzéséhez egy számszeríj és egy városlakó szükségeltetik.

Ami a védelmi értéket illeti, a számszeríjasok védelmi értéke alacsonyabb a kardvívókénál[1]. Továbbá a kiképzésük ideje is hosszabb, tehát adott idő alatt kevesebb számszeríjast lehet kiképezni. Egy maximális fejlettségű katonai akadémia 1000 kardvívót képes kiképezni, míg a céllövőpályán egységenként maximum 115, összesen pedig 575 egység képezhető egy időben, azaz kb. a fele annak, amit a katonai akadémia tud nyújtani.

KépA pikások meglehetősen gyengék, ha támadni kell, viszont remekül védekeznek[1]. Így különösen a játék elején jöhetnek jól, ám mikor már más egységeket is képes képezni a játékos, akkor inkább azokra érdemes összpontosítania. A pikások kiképzéséhez egy lándzsa és egy városlakó kell.

KépVégül itt vannak még az íjászok. Ők - a martalócok mellett - az egyik leggyengébb egységet képviselik. Az íjászok lassan mozognak, tehát az egész sereget hátráltatják, viszont ideálisak a martalócok helyettesítésére, ha a játékos nem fosztogatásra specializálódott. Ha a játékosnak van néhány jó szövetségese, akkor viszonylag hamar felállíthat belőlük egy tekintélyes méretű sereget, ami különösen a játék elején lehet hasznos. Persze a kardvívók és számszeríjasok jobb egységek, de a kiképzésükhöz is több idő kell, nem is beszélve a fegyvereik előállításának idejéről.


El is érkeztünk az ostromfegyverekhez. Ezek ugyan lassúak, de rendkívül jó támadó és védelmi erővel rendelkeznek[1]. Előnyeik mellett viszont sok helyet foglalnak el a laktanyákban és sok-sok időre, fára, aranypengőre van szükség ahhoz, hogy elérhetővé tedd őket. A kőhajítók elérhetővé tételéhez 40.000 egység fára lesz szükség, amit lándzsák készítésére is lehetne fordítani. 5000 lándzsába és lovagokba fektetni jobban megéri, mint egyetlen kőhajítóba. Persze a lovagok képzéséhez meg lovakra, pajzsokra, kardokra és aranypengőkre van szükség.

Az ostromgépek gyártási ideje is hosszú. Három napig tart egy kőhajító gyártásra való megbízás teljesítése. Viszont, ha elég hely van a laktanyában, nem kell feltétlen lemondani az ostromgépek gyártásáról. Habár ráfordításigényesek, viszont nagyon hasznosnak bizonyulhatnak, főleg, ha lovagokkal egészülnek ki.

Kép

Kőhajítók, katapultok, faltörők gyártásához fa és vasrudak kellenek. Ezeket jó játékosoktól lehet lopni vagy kapni. E mellé szükség van még nagy mennyiségű kőre és városlakóra.


[1] Védelem
A Torpia játékban teljesen más a védelmi értékek koncepciója, mint ahogy azt esetleg a játékos más játékokban megszokhatta.
Tehát a védelmi pontok nem szokványos pontok, hanem inkább olyan támadópontok összessége, melyet az adott egység el tud viselni egészen addig, míg meg nem hal.

A jobb megértés érdekében álljon alább egy kis magyarázat a harcrendszerrről.


Harcrendszer

Itt olvashatsz a támadó és védelmi pontokról. Itt fontos mindig észben tartani, hogy nem hagyományos pontokról van szó. Nem lehet őket egyszerűen összeadni vagy egymásba beszámítani.
Támadópontok: azon kár nagysága, melyet egy egység egy harc egy köre alatt ki tud osztani
Védelmi pontok: azon kár nagysága, melyet egy egység egy harcban hárítani tud.

Minden harc több körre oszlik.
Az ellenfél támadópontjainak függvényében minden körben mindkét fél egységeket veszít a seregéből.
Azaz egyre kevesebb egység vesz részt a csatában.
Továbbá a köröket egyéb tényezők is jelentősen befolyásolják, például épületek, melyek a sebzéseket felfogják. (Támadni, azaz sebzést kiosztani viszont csak és kizárólag a bástya tud.) Továbbá jelentősen befolyásolja a csata kimenetelét a csapatösszeállítás, a morál, és még sok-sok egyéb dolog.

Ezért aztán nagyon nehéz előre kiszámolni egy csata végkimenetelét.

Hogy kicsit érthetőbbé tegyük a harcrendszert és a pontszámítást, itt egy példa:
Egység: lovag
Támadópontok: 180
Védelmi pontok: 520

Ahhoz, hogy egy lovagot megölj, 520 támadópontra van szükség. Vagyis legalább 3 lovagra, VAGY 15 kardvívóra, VAGY 8 íjászra van szükség egy lovag megsemmisítéséhez.
Viszont nem szabad elfeledkezni arról, hogy maga a lovag is rendelkezik 180 támadóponttal, azaz valójában még több íjász, ill. kardvívó kell a legyőzéséhez.

És még számos tényező van, ami a harcot befolyásolja, ezért nehéz megmondani, hogy végülis hány egységre van szükség a siker érdekében egy-egy harci művelet során.

Az érzékeltetés kedvéért: egyetlen lovag megsemmisítéséhez inkább 45 vagy több kardvívóra van szükség, ha reálisak akarunk lenni, és még így sem teljesen biztos a győzelem a sok tényező miatt.


4. fejezet: Jó

Kép

Egy jó játékos alapvetően fegyverek és más áruk előállítására koncentrál, ami lehetővé teszi számára, hogy más játékosokkal kereskedjen. 25 építési terület áll a jó játékos rendelkezésére*, melyre 17 épület közül választhatja ki a megépítendőt*. Ezen kívül ott van még a fővárosban az Élet kútja, és a városháza minden újabb város közepén. Ezeket azért nem számoljuk bele, mert a várossal jár, és nem lehet őket lerombolni sem.

Egy jó játékos 5 nyersanyaggal bír, és 4 másodlagos és 6 harmadlagos terméket tud előállítani. Képesek továbbá kordék előállítására és támadások indítására, ha ehhez rendelkeznek csapatokkal.

* Nincs beleszámítva a városfal, a favágókunyhó, a kőfejtő, a vas- és aranybánya. Ezekkel együtt 30 összesen építési területe van a jó játékosnak, amiből 5 ezen épületeknek van fenntartva.


Játékstratégiák

Mielőtt elkezdesz játszani a Torpiával, érdemes kialakítani egy stratégiát. A tapasztaltabb játékosok általában már számos stratégiával bírnak, melyeket használnak is a játékban, a kezdőknek kicsit nehezebb a dolguk. A jó játékosok nem függenek annyira a stratégiától, mint a gonoszok, de azért az ő esetükben is fontos a stratégia a hossza sikeres játékélmény érdekében.

Mit mérlegelj?

* akarsz-e csapatokkal hadakozni vagy nem
* akarsz-e gonosz támogatókat, ha igen, hányat
* milyen a gonosz partnered stratégiája
* zsúfolt-e a gonosz szövetségesed környéke vagy elhagyott vidék
* akarsz-e amuletteket keresni
* kb. hány várost tervelezel építeni
* mennyi időd van a játékra
* egyéb más mérlegelnivaló ;)

A jó játékosok is játszhatnak támadó és védekező stratégia szerint. Több lehetőségük van termelés szempontjából, és hogy éppen mire specializálódnak, nagyban függ a gonosz szövetségestől is. A stratégiától függetlenül melegen ajánlott MINDEN jó játékos számára, hogy legalább EGY VÁROST raktárként használjon. Íme, itt egy üres város, ilyen várossal indulnak a jó játékosok.

Kép

Ha a gonosz partner támadó stílusban játszik, akkor érdemes lovagok és számszeríjasok előállításához való fegyvereket gyártani. 5-6 várost érdemes fenntartani, de 7-8-nál nem többet, mert az már nagyon sok ráfordítást igényel, hacsak nincs tengernyi idege a játékosnak. Egy város termelhet*, egy raktározhat*, a harmadik-negyedik város specializálódhat egy-egy tetszés szerinti termékre (aranypengő, élelem, ló), lehet egy elkülönülő város, mely az első városhoz hasonlatosan viselkedik, illetve annak közelében egy tetszés szerinti termékre specializálódott város. Minden városnak városfal és bástya kell, arra az esetre, ha a játékosnak éppen mégse lenne gonosz szövetségese.

Ha védekező stílusban játszik a gonosz játékos, akkor a hangsúlyt azon fegyverek termelése kapja, melyek lovagok, kardvívók és pikások előállításához szükségesek. Nem szükségszerű, de ajánlott, hogy legyen bástya, mert ennek az épületnek támadóértéke is van. Érdemes néhány várost alapítani a gonosz partner közelében, illetve valahol egy kieső helyen is, hogy zavartalanul lehessen amuletteket keresni. A városfal megépítése is ajánlott természetesen. Ideális esetben egy város termel*, egy raktároz*, két másik egy-egy kívánt termékre specializálódik (aranypengő, vas & fa). A termelés növelése érdekében érdemes újabb és újabb városokat létrehozni. Vannak olyanok is, akik szerint érdemes 6 város körül megállni és inkább ezeket felfejleszteni.

Ha nincs gonosz szövetségesed, akkor érdemes minden városban mást és mást termelni, egy várost pedig raktárként használni. Gonosz szövetséges híjján KÖTELEZŐ városfalat és bástyát építeni, és azt magas szintre fejleszteni. Legyen laktanyád is, ha mégis csapatokra cserélnél bizonyos árukat.** Érdemes testvériség tagjává válni, ami védelmet nyújthat akkor is, ha nincs konkrét szövetségesed.

Nem sok jó játékos választja a támadó stílusú játékot, melynek az az oka, hogy a csapatok morálja az ő esetükben 0%, a laktanyák pedig drágák. De azért a tapasztaltabb játékosok az épületek és városok emelésén és a kereskedésen túl kipróbálhatják ezt is, ha vannak csapataik. Habár költséges és időigényes, mégis kifizetődő és izgalmas lehet. Már csak azért is, mert nem sok jó játékos támad gonoszokat. Aki mégis így tesz, annak hasonlóan érdemes eljárni, mint a gonosz szövetséges nélküli játékosoknak, két kivétellel: legyen legalább 2 katonavárosod* laktanyákkal, és legalább kettő város, mely kőfejtésre specializálódik, az ugyanis igencsak keresett nyersanyag.

*egy raktár: egy város, amiben 18-22 raktárépület van.
*egy önálló város / termelőváros: önállóan termel nyersanyagot és fel is dolgozza mindenféle termékké, aranypengő kivételével.
*egy specializálódott város: aranypengő gyártásra szakosodtt városok, 4 aranyöntödével és 4 pénzverdével, fejlett aranybányával és egyéb épületekkel.

Így néz ki egy teljesen kiépített önálló város, melynek mindene van.
Kép

Minden kezdő játékos, aki jó karakterként veti magát a játékba, először végigjátsza a játékismertetőt. Ha mégse így tenne, akkor is érdemes a gazdasággal kezdeni, majd favágókunyhóval és kőfejtővel a nyersanyagok miatt, majd fűrészüzemmel folytatni a deszkagyártás miatt, és így tovább.


Épületek

A jó játékosok 25 építési területtel rendelkeznek, de erre jön még a favágókunyhó, kőfejtő, aranybánya, vasércbánya és persze a városfal helye, összesen tehát 30 építési területtel gazdálkodnak. 17 épület közül választhatnak, melyhez ha hozzászámoljuk a városfalat, favágókunyhót, kőfejtőt, és a két bányát, akkor 22 épületről beszélhetünk. Nem számoltuk bele a főváros közepén álló Élet kútját és a további városok városközpontjait.

Kép

Fentebb láthatod azon épületeket, melyben a hat alapvető nyersanyag termelhető*. A gazdaság látja el a várost élelemmel, a favágókunyhó fával, a kőfejtő kővel, a vasércbánya vasérccel, az aranybánya pedig aranyérccel. És a kápolna az, ami városlakókat vonz a településedre.
* A gonoszok játékában 5 nyersanyagról beszélünk, a jóknál pedig hatról, mivel a jók nem kapnak automatikusan városlakókat, hanem azokat "ki kell termelniük".

Kép

Az itt ábrázolt épületek az áru- illetve állattenyésztésre szolgáló épületek. Deszkát gyárthatsz a fűrészüzemben, vasrudakat a vasöntödében, aranyrudakat az aranyöntödében, lovakat pedig az istállóban tenyészthetsz.

Kép

A pénzverdében aranypengőt verhetsz, a fegyverkovács pedig fegyvereket készít a városodnak deszkákból és vasércből, pl. íjakat, számszeríjakat, lándzsákat, karcokat és pajzsokat. Itt láthatod az építészcéhet is, ami a többi épület fejlesztéseinek sebességét gyorsítja 5 vagy több százalékkal (az építészcéh szintjétől függően).

Kép

A fenti képek a háborúskodás és a végjáték szempontjából fontos épületeket mutatja. A városfal tompítja az ellenséges támadásokat, a bástyáról pedig forró vizet öntenek és köveket dobálnak a városlakók a támadó seregre. Így, ha ezek elég magas szintekre lettek fejlesztve, kiváló védelmet nyújtanak. Fontos tudni, hogy itt a bástya az egyetlen épület, aminek támadóértéke is van. A laktanyában laknak azok a csapatok, melyeket a saját városod védelmére vagy szövetségeseid védelmére használhatsz. A támadásról részletesebb leírást a gonoszokról szóló fejezetben találsz. A fraternátus az az épület, amire mindenképp szükséged van, ha csatlakozni szeretnél egy testvériséghez vagy esetleg magad alapítanál egyet, erről többet is megtudhatsz ezen útmutató megfelelő fejezetéből. A templomodban él a varázsló, aki egész életében amulettek után kutat. Ezek segítségével képes ugyanis mágikus tekercseket létrehozni, már amennyiben elegendő amulettet talált már. A tekercsek a végjátékhoz kellenek a testvériségnek, illetve a tekercsek bizonyos bónuszokat is biztosítanak az őket birtoktól testvériségeknek.

Kép

A telepestáborok építése teszi számodra lehetővé, hogy újabb városokat alapíts. A város megalapításakor a telepestábor feloszlik, de meg lehet újra építeni, ha ismét kilátásban lenne egy másik város alapítása. A telepestábor szintjének mindig meg kell egyeznie a már meglévő városok számával, tehát ha a játékosnak 1 városa van, akkor 1-es szintű telepestáborral tudja a 2. várost alapítani, de ha már 4 városa van, és szeretne alapítani egy 5. várost, akkor ehhez először 4. szintre kell fejlesztenie a telepestáborát.

A fővárosban található az Élet kútja, a további városokban városközpont van ugyanezen a helyen. Számos művelet végezhető ebben az épületben. Például itt változtathatod meg a város nevét, vagy itt tehetsz közzé közleményeket, melyek megjelennek a térképen, így más játékosok tudhatják, mit kínálsz vagy mit keresel. Itt képezhetsz ki felfedezőket is, hogy a csapataidat kísérjék. A játék elején 30 felfedeződ van, minden további város központjában további 6 felfedezőt képezhetsz ki.

Kereskedelem & Támadás

A kereskedés és támadás koncepciója viszonylag könnyen megérthető. A játékosnak kordékra és egy piacra van szüksége ahhoz, hogy árukereskedelmet folytathasson, illetve laktanyát kell építenie ahhoz, hogy legyen hol elszállásolni a védelemre vagy támadásra használható seregeket. A jó játékosok csapatainak harci morálja 0%, a gonosz játékosok pedig egyebek mellett az Örök tűz épületében javíthatják a hadak harci kedvét.


Ha a Kép ikonra kattintasz, a kereskedelmi felület bukkan fel, méghozzá külön eladói és vevői felülettel. Ha a "Vásárlásra" kattintasz, minden adott pillanatban piacon lévő áru megjelenik és minden olyan terméket megvásárolhatsz, amihez elegendő nyersanyagod és kordéd van. Ha viszont az "Eladásra" kattintasz, úgy te tudsz piacra tenni termékeke. Csak add meg a beállított, eladni kívánt termék mennyiségét, majd az érte kívánt árat. Természetesen a piacon kívül is kereskedhetsz a termékeiddel, mégpedig úgy, ha elküldöd őket a térképről kiválasztott megfelelő játékoshoz.

Ha harci kirándulásra indulnál, úgy kattints a Kép ikonra, így jutsz a csapatmenübe. Itt láthatod, hogy melyik városban mennyi csapat áll rendelkezésre. Ha támadást indítanál, csak kattints a Kép ikonra, válaszd ki, hogy milyen csapatokat szeretnél küldeni milyen koordinátákra, és persze, hogy milyen céllal küldöd őket. Támadást úgy is lehet indítani, hogy rákattintasz a kiválasztott városra, majd kiválasztod a Támadás funkcióját.

Ha egy támadás sikeresen lezajlott, hadizsákmány üti a markod. Ezeket a csapatmenüben az erre szolgáló funkcióval a saját leltáradban tárolhatod.

Termékek


Kép

Egy jó játékos 5 nyersanyagot tud termelni (ha nem vesszük nyersanyagnak a városlakókat): élelmet, fát, követ, aranyércet és vasércet.
Ezeket a nyersanyagokat felhasználhatod például épületek építésére a városaidban, de más dolgokra is lehet őket használni. Élelem például a lótenyésztéshez szükséges, fából deszkát lehet készíteni, a vasércből vasat, az aranyércből aranyrudakat lehet készíteni.

Kép

A jók különféle termékeket is gyárthatnak, pl. deszkát, vasrudakat, aranyrudakat, sőt, akár lovat is tenyészthetnek.
A deszkák fából készülnek és számos dologra használhatóak, akár vassal kombinálva, akár önállóan (lásd lentebb). Az aranyrudakból aranypengőt lehet veretni, a lótenyésztéshez pedig elengedhetetlen az élelem.

Kép

A jó játékosok úgynevezett harmadlagos termékeket is előállíthatnak: aranypengőt, számszeríjat, íjat, lándzsát, kardot és pajzsot.
Az aranypengőt aranyrudakból lehet veretni a pénzverdében, a lánzsák és íjak pedig deszkából készülnek. A számszeríjak és pajzsok előállításához deszka és vasrúd kell, a kardok pedig kizárólag vasrudakból készülnek.

Két fa tesz ki egy deszkát, két aranyérc egy aranyrudat, két vasérc egy vasrudat. Egy ló kineveléséhez 200 egység élelemre van szükség. Két aranyrúdból lesz egy aranypengő, hat deszkából lesz egy íj, míg kilenc deszkából egy lándzsa. Egy kardhoz nyolc vasrúd kell, egy számszeríjhoz pedig tíz deszka és két vasrúd. Hat vasrúd és két deszka pedig egy pajzsot tesz ki.
*bővítés alatt*5. fejezet: Minden épület

A jókról és gonoszokról szóló részben már nagyban érintettük az egyes épületeket. Néhány dolgot nem részleteztünk, mivel ezeket a játékismertető taglalja. Mégis, nézzünk meg néhány tudnivalót közelebbről.

A jó és a gonosz játékosoknak is 25-25 szabad építési területük van a játék elején, ebbe nem számoltuk most bele a nyersanyagkitermelő helyeket és a jó játékosoknál építhető városfalat.
A gonosz játékosok minden épületet 20. szintig fejleszthetnek, a jó játékosok pedig a 30. szintig.

A fraternátus csak 2. szintig fejleszthető. Ha fejlesztesz egy épületet, annak nő a kapacitása.

Ha például egy szinttel továbbfejleszted a favágókunyhót, úgy nő az óránként kitermelt fa mennyisége. Ha a fegyverkovácsot fejleszted, akkor egyre több fegyvert lesz képes előállítani egy-egy megbízással. Persze a gonosz játékosoknál is éppen így működnek a dolgok, ha fejleszted a katonai akadémiát, úgy nő az egy megbízással kiképezhető egységek száma.

Természetesen minden fejlesztés egyre drágább és időigényesebb.

Sok olyan nyersanyag van, amit épületek építéséhez lehet felhasználni: városlakók, élelem, fa, kő, vasérc, aranyérc. Persze nem kell az összes épülethez az összes fajta nyersanyag. Kápolna építéséhez például nincs szükség városlakókra, és a városfal fejlesztése se igényel köveket, persze csak az elején.

Tehát van olyan, hogy bizonyos épületek csak egy bizonyos szint felett követelnek ezt vagy azt a nyersanyagot a következő fejlesztéshez. A gonosz játékosok épületei a 10. szinttől kezdve csak aranyérccel és vasérccel fejleszthetők.

Viszont fontos tudni, hogy bizonyos épületek megépítésének nem csak nyersanyagigénye, hanem előfeltétele is van. Egy jó játékos például csak akkor építhet fűrészüzemet, ha már van és legalább 5. szintű a favágókunyhója. Persze a játékban ezek az előfeltételek egyértelműen láthatóak. Ha rákattintasz egy szabad építési területre, úgy láthatod, hogy az egyes épületek megépítésének mi az előfeltétele.


6. fejezet: Testvériségek

A testvériségek székhelye a fraternátus. Itt csatlakozhatsz egy testvériségben, már akkor is, ha a fraternátusod még csak 1. szinten áll. Saját testvériséget pedig akkor alapíthatsz, ha a fraternátusod már 2. szintű.

Meglehetősen fontos, hogy egy testvériség tagja légy. Enélkül ugyanis nem tudsz részt venni a végjátékban, mikor a legjobb testvériség elkészíti az összes mágikus tekercset és ezzel megnyeri a játékot. Olyan testvériséget válassz, amelynek játékcélja közel áll a te személyes játékcélodhoz.

A testvériségeknek lehetnek saját szabályai, melyeket illik betartani, tehát például, hogy a testvér legyen minden nap online, kínáljon védelmet szükség esetén, olvassa a testvériség híreit, legyen lojális, stb. További előnye a testvériségbéli tagságnak az, hogy mindig van kihez fordulni egy kis segítségért vész esetén. ;)

Ha testvériséget szeretnél alapítani, a következő 3 pontot kell szem előtt tartanod:

Irányítás - a testvériséget irányítani is kell, ami nem is olyan egyszerű, ha elhanyagolod a testvériségedet, a testvérek elpártolhatnak tőled
Segítőkészség - időt kell szakítani arra, hogy segítsd a testvéreknek fejlődni
Diplomácia - a megfelelő diplomácia elengedhetetlen minden testvériség számára

Tehát komoly vezetői képességek szükségesek egy sikeres testvériség irányításához. Sok szerencsét hozzá! ;)

A játék vége nem szorul különösebb magyarázatra. Alapjában véve arra megy a játék, hogy egy testvériség a megtalált amulettekből létrehozza az összes mágikus tekercset, és aki ezt elsőként eléri, az a játékot megnyerte. A nyertesek egy kisebb tételnyi koronát kapnak ajándékba.
Az admin is csak ember, túlnőtt rajtam a levéláradat:(. Ezért nem tudsz nekem üzenetet küldeni. Kérlek, szükség esetén kérdezz a megfelelő fórum Kérdések rovatában, fordulj a moderátorokhoz, vagy írj a Támogatásra! Megértésed köszönöm!

Vissza: “Általános információk a játékról”