Karámbővítések

Itt szerkeszthetnek a játékosok súgó- és tájékoztató anyagokat a játékról mindenki hasznára és örömére.
Avatar
csipkebogyo
Hozzászólások: 6444
Csatlakozott: 2010.07.01. 07:48
Tartózkodási hely: Magyarország

Karámbővítések

HozzászólásSzerző: csipkebogyo » 2012.11.02. 10:50

BirdFace írta:Meg tudná valaki mondani, hogy a karámbővítések mennyi helyet adnak? Csak most kezdtem el figyelni a nagyságbeli különbségeket a karámok között és érdekes h ez létező dolog. Úgy látom h a legnagyobbat érdemes megvásárolni, mert az adja a legtöbb helyet. De ez csak úgy tűnhet, ugyanis a bővítésről nincs semmilyen infó sem kirakva. Így nincs mit számolgatni. A 2-es karámhoz tudnám csak viszonyítani, akkor csak 6 'pixelnyi' helyet jelent.
Köszönöm előre is a választ és persze olyan írjon,aki tudja is ;)


Úgy gondoltam, ennek a kérdéskörnek érdemes ide nyitni egy új témát.

Kezdjük az alapokkal: mint tudjuk, az állatkert területe 1x1 egységnyi kis négyzetekből áll. A legkisebb karám, mely a játékban a "kis" jelzőt viseli, falakkal együtt 8x4 egységnyi helyet foglal el, ám a falak minden irányban elfoglalnak 1-1 egységet, tehát a karám hasznos területe csak 6x2, azaz 12 egység, és ennyi a "kis" karámokhoz tartozó állathelyek száma is.

Egy karámbővítés falakkal együtt 4x4, azaz 16 egységet jelent, de a falak itt is elfoglalnak 1-1 egységnyi területet, tehát a hasznos terület csak 2x2 egység. LENNE!
Mivel azonban a karám és a bővítés összekapcsolásakor eltűnnek a falak, ezért nyerünk még némi kis területet. Hogy mekkorát, az attól függ, milyen alakban kapcsoljuk hozzá a bővítést a karámhoz, illetve hozzákapcsoláskor hány fala fog eltűnni a karámnak és a bővítésnek.

Minden méretű és alakú karám felbontható 1 karámbővítésnek megfelelő 4x4-es kis négyzetekre, ezért ezt a területet veszem a következő területmegadásoknál alapul. Tehát pl. a 2x2-es karám azt fogja jelenteni, hogy vízszintesen is és függőlegesen is 2-2 olyan négyzetből áll, mint a boltban kapható karámbővítés. Tehát a 2x2-es karám a boltban kapható közepes karámnak fog megfelelni.

A fentiek alapján íme néhány példa szabályos négyzet vagy téglalap alakú karámok férőhelyeire.
Megjegyzés: mivel maximalizálva van, hogy melyik állatfajtából mennyi tehető egy karámba, ezért 120 férőhelyes karámnál magasabbat nem írok, ugyanis a legtöbb (20) helyet a jak foglalja el, és abból maximálisan 6 tehető egy karámba. Lásd.: viewtopic.php?f=283&t=11700

1x2 karám -- 12 férőhely
1x3 karám -- 20 férőhely
1x4 karám -- 28 férőhely
1x5 karám -- 36 férőhely

2x2 karám -- 36 férőhely
2x3 karám -- 60 férőhely
2x4 karám -- 84 férőhely
2x5 karám -- 108 férőhely

3x3 karám -- 100 férőhely

120 férőhely legkönnyebben a 3x3-as karám kétszeri bővítésével érhető el. Ehhez a bővítéseket úgy kell a karámhoz csatolni, mintha egy kis karámot tennénk még mellé valamelyik oldalra, és az a hosszabbik falával kapcsolódna az eredeti karámhoz.


A fentiekből könnyű kiszámolni, hogy a karámbővítések (legyenek azok bármilyen alakúak) mennyi férőhelyet adnak hozzá az alap karámhoz:

-- 1 db olyan bővítés, melynek csak az egyik fala lesz közös az eredeti karáméval, 8 férőhelyet ad.
Pl.: Ha a kicsi vagy a hosszú karámot kereszt alakúra bővítjük, akkor minden bővítés 8 újabb férőhelyet fog adni.

-- 1 db olyan bővítés, melynek 2 vagy több fala lesz közös az eredeti karáméval, 16 férőhelyet ad. A szabályos alakú karámok kivételt képeznek!
Pl.:
-- Ha a 2x2-es karámot 3x3-asra bővítjük, akkor 64 férőhellyel lesz több, ami úgy jön össze, hogy a két átlós sarokban végzett bővítés 8-8 férőhelynek számít, a másik három pedig 16-16-nak.
-- Ha egy hosszú karámot bővítünk oldalirányba, akkor az 8 férőhelyet ad. Ha ehhez a bővítéshez oldalirányba teszünk még egyet, akkor az további 8, ha hosszanti irányba a karám fala mellé teszünk még egyet, akkor az további 16 férőhellyel fogja növelni a férőhelyek számát.

Ha kérdésetek van ezzel kapcsolatban, ebbe a témába feltehetitek, de tudjatok róla, hogy még képanyaggal is szeretném kiegészíteni a témát a jobb megérthetőség kedvéért, és ha az készen lesz, akkor a kérdezz-felelek részt kitörlöm, hogy a tájékoztató anyag összefüggő legyen!
MLF - interactiv - a Szerény kis TSZ elöljárója
Tagfelvétel VAN, ha jelentkeznél, írj nekem itt, vagy a My Little Farmies játékban!
Jó játékot mindenkinek!

csiksza
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2013.12.27. 15:11

Re: Karámbővítések

HozzászólásSzerző: csiksza » 2013.12.27. 17:02

Szia!
Egy problémám akadt a karámbővítéssel:
Bővítettem 2x a kis karámot, amire több állat is fért bele. Majd még 2x bővítettem, amire viszont már nem adott újabb helyet. Tovább már több állatot nem tudtam beletenni. Megváltoztatták a szabályokat?
csiksza

Avatar
Hanga
Hozzászólások: 8010
Csatlakozott: 2011.06.11. 08:28

Re: Karámbővítések

HozzászólásSzerző: Hanga » 2013.12.27. 17:10

csiksza írta:Szia!
Egy problémám akadt a karámbővítéssel:
Bővítettem 2x a kis karámot, amire több állat is fért bele. Majd még 2x bővítettem, amire viszont már nem adott újabb helyet. Tovább már több állatot nem tudtam beletenni. Megváltoztatták a szabályokat?
csiksza


Szia

A karámokról és a beléjük helyezhető állatok számának maximumáról itt olvashatsz: viewtopic.php?f=283&t=11700 :)
_____ szövetkezet aktív tagot keres! További infó: ITT

csiksza
Hozzászólások: 4
Csatlakozott: 2013.12.27. 15:11

Re: Karámbővítések

HozzászólásSzerző: csiksza » 2013.12.27. 19:46

Szia!
Elolvastam az említett oldalt. Viszont akkor mégyegyszer:
A kiskarám 12 egységet biztosít, ha növeljük eggyel, akkor a hosszú karámnak megfelelően 20 egységet fog biztosítani. Ha növeljük mégeggyel, akkor a közepes karámnak megfelelő lesz, ha még kétszer növeljük, akkor pedig a logika szerint nagy karámnak s ha még hárommal, akkor óriás karámnak s azoknak megfelelő egységnyi hellyel.
Amikor növeltem a kiskarámomat, két alkalommal akkor a logika szerint nőtt a helyem is benne (=közepes karám). De amikor még kettővel növeltem, akkor bár a mérete nőtt, viszont a belehelyezhető állatok létszáma nem, pedig a logika szerint annak is nőnie kellett volna (=nagy karám).
Tudom, így kikerülhető, hogy drágán vagy gyémántért nagyobb karámot kelljen venni. Ezért gondolom, hogy valami nem stimmel.
Pl: kis szavanna karám 8000+ bővítés 4000= hosszú szavanna karám, ami 14 gyémánt (a gyémánt vásárlás kikerülhető), vagy tovább lépve kis szavanna karám+ 2 bővítés 16000 = közepes szavanna karám, ami 24000-be kerül (6000-t megtakarítok).
csiksza


Vissza: “Közös GYIK-szerkesztő”