Kerti és mezei virágok

Ez itt minden olyan kommunikáció színtere, amely nem kapcsolatos az Én Kicsi Tanyámmal
ssuggame
Hozzászólások: 41495
Csatlakozott: 2010.04.29. 22:14

Re: Kerti és mezei virágok

HozzászólásSzerző: ssuggame » 2012.10.10. 23:24

Nagyon szép virágokról olvashattam itt, köszönöm :)
Hoztam ide virágot én is, ha már volt ez a fajta akkor bocsánat :oops:
RMarika régen szeretted ezt a topikot nagyon, remélem majd ismét fogsz ideírni és hozni pár szép virágot :)Kengurumancs
Latin neve: Anigozanthos

KépKép


Ausztrália délnyugati tájain őshonos növény. A napos, jó vízáteresztésű talajban érzi jól magát.Nevét a kenguruk mancsára hasonlító virágzatáról kapta.
Szőrös bugavirágai sárga, piros vagy rózsaszín színűek. Egyszerű, lándzsás levelei vannak, hegyes levélcsúcsokkal. Levélnyél hiányzik.
Évelő, a növény télire a gyöktörzsbe húzódik vissza.

Tartása, ápolása: Fényigénye nagy, hőigénye közepes. Közvetlen, tűző napfény nem kedvező.
Télen fagymentes helyen teleltessük, száraz körülményeket biztosítva.
Amikor tavasszal megindulnak a hajtások, intenzívebb locsolást kíván. Későbbiekben 2-3 naponta elég locsolni, de bőségesen.
Szaporítása: magról vagy tőosztással.

További képek:

KATT IDE
KATT IDE2
KATT IDE3
KATT IDE4
KATT IDE5


kertképem: http://s2.enkicsitanyam.hu/schaugarten/ ... r=15908730
kert topikom: viewtopic.php?f=12&t=189

-Felelős vagyok a rózsámért-ismételte a kis herceg,hogy jól az emlékezetébe vésse.

ssuggame
Hozzászólások: 41495
Csatlakozott: 2010.04.29. 22:14

Re: Kerti és mezei virágok

HozzászólásSzerző: ssuggame » 2012.11.07. 18:27

Bár ez gyümölcs, de úgy gondoltam ideteszem. :roll:


Mangosztán


Kép


A mangosteen, magyarul mangosztán, egy Thaiföldről származó gyümölcs, amelynek lelőhelyén is rendkívüli gyógyító erőt tulajdonítanak.
Egy ősi legenda szerint, Buddha napkeltekor egy fehér elefánton az erdőben járva megpillantotta és megízlelte a gyümölcsöt. Jótékony hatását érezve megáldotta a mangosteent, és a mennyország ajándékaként az embereknek adományozta.
Az ázsiai emberek ezért a mai napig az egyik legszentebb és legértékesebb gyümölcsök egyikének tartják, amit az istenek gyümölcsének is hívnak.

Más trópusi gyümölcsökkel ellentétben, a Garcinia mangostana rendkívül ízletes. Délkelet-Ázsia, Afrika és Amerika trópusi síkságain, 20 méter magas fákon terem, de szelídített változatait gyümölcsösökbe és kertekbe is szívesen ültetik.
A növény "ultra-trópusi" és rendkívül érzékeny. A saját éghajlatán kívüli termesztésére tett kísérletek mindezidáig kudarcot vallottak, azonban most úgy tűnik Ian Crown-nak sikerült a mangosteen honosítása az Amerikai kontinensen is.
A mangosteen fa trópusi körülmények között 10-15 év alatt kezd teremni. A szezonja májustól szeptemberig tart, és ez idő alatt több ezer darab bíborbarna gyümölcsöt terem. Az érett gyümölcsöket egyesével, kézzel szüretelik le.
Mérete alapján a mandarinra hasonlít, vastag héja vörösesbarna és bőrszerű. Ha kettévágjuk, öt-hat fehér, kocsonyás állagú gerezdet találunk, közepükön egy-egy maggal. A mangosztán húsa bő levű, édeskésen savanyú.
A termés sokoldalúan felhasználható. Még az értéktelennek tűnő, vastag terméshéjat is hasznosítják, bőrök cserzésére és a gyógyászati célokra egyaránt.

Indiában, Thaiföldön és Kínában a kéregből előállított készítményeket antimikróbás és parazitaellenes kezelésre használják dizentériás betegeknél, illetve a fertőzés okozta hasmenés egyéb formáinál. A növény adsztringens hatása miatt megelőzi a kiszáradást és az értékes tápanyagok kiürülését a gyomor-bélrendszerből hasmenés esetén.
A kínaiak és a thaiföldiek ugyancsak kihasználják a mangosztán antimikrobás és antiszeptikus hatását, és elfertőződött sebek, tuberkulózis, malária, húgyúti fertőzések, szifilisz, gonorrhoea, valamint ekcémás bőrelváltozások kezelésére alkalmazzák.
A Karib térségben teáját isszák fáradtság és rossz közérzet esetén. A brazilok pedig féregtelenítésre és az emésztés elősegítésére fogyasztják. Venezuelában parazitás bőrfertőzéseket kezelnek a gyümölccsel elkészített dunsztkötéssel.

A felszeletelt és megszárított héjat elporítják, és a dizentéria kezelésére adják. Kenőcsbe beledolgozva hatékony az ekcéma és egyéb bőrbetegségek kezelésére. A héj forrázatát a hasmenés, hólyaghurut, gonorrhoea, gennyes vizelet kezelésére, külsőleg összehúzó hatású lemosóként alkalmazzák.
A héj egy részét egy éjszakán át vízben áztatják, majd ennek a főzetét krónikus hasmenés kezelésére adják felnőtteknek és gyermekeknek. A filippínók a levél és a kéreg forrázatát lázcsillapítóként, illetve szájpenész, hasmenés, dizentéria és húgyúti megbetegedések kezelésére használják.
Malajziában a levelek főzetét éretlen banánnal és egy kis benzoinnal keverik össze, és ezt a keveréket a körülmetélés hegének gyógyítására használják. A gyökér forrázatát a menstruáció szabályozása miatt isszák. Az amibiazin-nak nevezett kéregkivonatot amőbás dizentéria kezelésére forgalmazzák.
dr. Julia F. Morton, botanikus

A mangosztánt tehát igen sokféleképpen alkalmazzák a népi gyógyászatban, és mint ilyen, csatlakozhat azokhoz a növényekhez, amelyek új gyógyszerek ígéretes forrásainak tekinthetők.
A gyümölcs tradicionális gyógyászatban játszott szerepe is kiemelkedő. A szárított mangosztán terméseket már sok éve szállítják Szingapúrból Kalkuttába, majd onnan Kínába gyógyászati céllal.

Ebben a különleges trópusi gyümölcsben jelentős mennyiségben vannak jelen polifenolok és katechinek is, amelyek hatékony antioxidánsok. Gazdag poliszacharidokban, amelyek baktérium és gombaölő hatást fejtenek ki, valamint tartalmaz káliumot, kalciumot, foszfort, vasat, B1-, B2-, B6- és C-vitamint is.
A mangosztánban található hatóanyagok sora azonban ezzel nem zárul le. Az igazi értékét az adja, hogy különösen nagy mennyiségű xantont tartalmaz.
A xantonok, a flavonoidok családjába tartozó rendkívül erős antioxidáns vegyületek, melyek egyes vizsgálatok szerint ötször hatékonyabbak a C- és E-vitaminnál. Több mint 200 féle létezik a természetben, és minden xanton más és más hatást fejt ki a szervezetre. Mindennek megvan a maga sajátos hatás profilja, egymással kombinálva pedig hatásaik felerősödnek, és így az egész szervezet egészséges működését elősegítik.
Ami rendkívül figyelemre méltó a mangosztán gyümölccsel kapcsolatban, hogy 17 különböző xanthon jellegű vegyületet tartalmaz. Ez az eddig ismert leggazdagabb forrása ezeknek a jótékony hatású flavonoidoknak, amely táplálékként használt gyümölcsökben fellelhető.
Bár a mangosztán xantonjait már közel 150 éve (Schmid, 1855) ismerjük, a tudomány még napjainkra sem bizonyította, hogy a xantonok emberi betegségek klinikai kezelésére felhasználhatóak-e.
De a gyümölcs valódi értékének megítélésében nem csak a tradicionális gyógyítók megfigyeléseire támaszkodhatunk. Dr. Duke, Fitokémiai és etnobotanikai adatbázisaiban (Duke, 2004) a mangosteen összetevőinek részletes listáját is megtaláljuk.
Az etnobotanikus, dr. James Duke számos táplálék-kiegészítőként alkalmazott természetes készítmény kémiai összetételét vizsgálta meg. A kémiai alkotóelemek alapján felsorolta az összetevők ismert hatásait.
Dr. Duke megadja a feltételezett napi adagokat és a várható kedvező hatásokat (a magnosztán gyümölcs alkotórészeivel kapcsolatban elvégzett saját és egyéb szakértők általi vizsgálatok alapján). A kedvező hatások teljes listája embert próbáló hosszúságú, 138 különböző tulajdonságot tartalmaz.
Az alábbiakban felsoroljuk azt a néhány kedvező hatást, amelyeket a magnosztánt fogyasztó emberek nagy többségénél megfigyelhetők voltak.

Vérzsírszint csökkentő hatás - csökkenti az LDL-szintet,
Antihipertenzív hatás - csökkenti a vérnyomást,
Megelőzi az érelmeszesedést - az artériák elzáródását és megkeményedését,
Kardioprotektor hatás - védi a szívizmot,
Hipoglikémiás hatás - csökkenti a vércukorszintet,
Parkinson-kór és Alzheimer-kór elleni hatás, illetve kedvezően hat az elbutulás egyéb formáira is,
Immunstimuláns - serkenti az immunválaszt,
Gombaölő hatás,
Antibakteriális hatás,
Antivirális hatás,dermatitis, sebfertőzések, tinea és akne kezelésére alkalmazható,
Gyulladáscsökkentő hatás,
Antipiretikus hatás - lázcsillapító,
Zöldhályog és szürkehályog ellenes hatás,
Csökkenti a pikkelysömör keltette viszketést,
Ínybetegséget megelőző hatás, erősíti a fogágy kötőszöveteit,
Hasmenést csökkentő hatás,
Rost- és gyümölcssav tartalma segíti az emésztést és bélműködést,
Elhízás elleni hatás - természetes fogyás,
Kimerültséget csökkentő hatás,
Antidepresszív és szorongásoldó hatás,
Öregedés gátló hatás.
A tudomány számára még nem teljes mértékben ismeretes, hogy a mangosztán miért hatékony ennyi különböző betegség kezelésében, de feltehetően gazdag xanton tartalmában keresendő a megoldás.

Gyümölcsének héjában a kutatók egy olyan anyagot találtak, amely kiegyensúlyozza a prosztaglandin E szintézisét és a hisztamin felszabadulását. Ez a két folyamat többek között az allergiás reakciók velejárója is. Laboratóriumi tesztekben a növény kivonata hatékonyan enyhítette az allergiás tüneteket.
A prosztaglandinok fontos szerepet játszanak a központi idegrendszer fájdalomingerének közvetítésében. Így azok a gyógyszerek, amelyek meggátolják a prosztaglandinok képződését, fájdalomcsillapító hatást fejtenek ki.

kertképem: http://s2.enkicsitanyam.hu/schaugarten/ ... r=15908730
kert topikom: viewtopic.php?f=12&t=189

-Felelős vagyok a rózsámért-ismételte a kis herceg,hogy jól az emlékezetébe vésse.

ssuggame
Hozzászólások: 41495
Csatlakozott: 2010.04.29. 22:14

Re: Kerti és mezei virágok

HozzászólásSzerző: ssuggame » 2013.03.04. 23:59

Hoztam a banán virágáról képeket :)

Banán virág


Kép
KépKép

KATT IDE
KATT IDE2
KATT IDE3

kertképem: http://s2.enkicsitanyam.hu/schaugarten/ ... r=15908730
kert topikom: viewtopic.php?f=12&t=189

-Felelős vagyok a rózsámért-ismételte a kis herceg,hogy jól az emlékezetébe vésse.

ssuggame
Hozzászólások: 41495
Csatlakozott: 2010.04.29. 22:14

Re: Kerti és mezei virágok

HozzászólásSzerző: ssuggame » 2013.03.22. 17:34

ez nem tudom volt-e már :oops:


A skótvirág vagy jakobinia (Jacobinia justicia carnea)

Kép


A skótvirág a medvekörömfélék családjába tartozó és Dél-Amerikából származó 80-100 cm magasságot elérő fás szobanövény.
A skótvirág levelei mintázottak, sötétzöldek és vastagok. A virágai dús fürtökben fejlődnek, rózsaszínűek, augusztusban nyílnak, és szeptemberig üdék és frissek maradnak.


Gondozása

A jakobiniát télen elhelyezhetjük önállóan a verandán vagy télikertben, nyáron pedig a szabadba is kitehetjük.
2-3 évente érdemes a szobanövényünket átültetni laza, tápanyagban gazdag földbe. A skótvirágot áprilistól júlisig kéthetente egyszer tápoldatozzuk.

A skótvirág világos környezetet igényel, és némi közvetlen napsütést is elvisel. Növekedési ideje alatt 18-20 °C-on érzi igazán jól magát. Ügyeljünk arra, hogy rendszeresen öntözzük, ne engedjük, hogy földje kiszáradjon.


A skótvirág szaporítása és metszése

Tavasszal válasszuk le a skótvirág csúcshajtásait, és ültessük őket laza földbe, meleg és nedves környezeben. A gyökerek megjelenése után ültessük át az átültetéshez használatos földbe.
Az elhervadt virágokat metsszük le a növényről, a csinosítás érdekében pedig tavasszal vágjuk vissza a fiatal hajtásokat, így szebben elágazik a növény. Az elöregedett alsó levelek sárgulása és lehullása egy természetes folyamat, nem kell azonnal megijedni, azonban a levelek sárgulását és lehullását okozhatja még a víz- vagy a tápanyaghiány is.
Ahhoz, hogy a következő évben újra virágozzon, a skótvirágnak téli pihenőre van szüksége, melynek során ritkítsuk az öntözéseket, és csökkentsük a hőmérsékletet (max. 13 °C-ra). A pihenési időszakban nem kell a jakobiniát tápoldatozni.
A skótvirág fiatal hajtásai érzékenyek a levéltetvekre!


KATT IDE

KATT IDE2

KATT IDE3

KATT IDE4

kertképem: http://s2.enkicsitanyam.hu/schaugarten/ ... r=15908730
kert topikom: viewtopic.php?f=12&t=189

-Felelős vagyok a rózsámért-ismételte a kis herceg,hogy jól az emlékezetébe vésse.

ssuggame
Hozzászólások: 41495
Csatlakozott: 2010.04.29. 22:14

Re: Kerti és mezei virágok

HozzászólásSzerző: ssuggame » 2015.06.07. 18:02

Agapanthus africanus albus


Kép


A nemzetség botanikai neve két görög szóból származik: agapé= szerelem és anthosz= virág. Az agapanthus több kedvelt dísznövényünkhöz hasonlóm Dél-Afrikából, a Fokföldről származik. A virágszárak 70-120 cm hosszúak, fél gömbölyű állernyő virágzata pedig 15-18 cm-es- átmérőjű. Egy-egy virágzatot 50-100, a fehér, vagy a kék különböző árnyalatában díszlő virág alkot. Rendkívül fényigényes növény. Megfelelő virágminőséget és hozamot a lehető legtöbb fényen érünk el. Hőigénye évszakonként változó. A téli, legalább 60 napos nyugalmi időszakban 2-4 °C is elérendő. Nyáron a növények csak megfelelő öntözéssel viselik el a magas hőmérsékletet. Nyáron szépen fejlődik minden laza, humuszban gazdag talajon.


Képkertképem: http://s2.enkicsitanyam.hu/schaugarten/ ... r=15908730
kert topikom: viewtopic.php?f=12&t=189

-Felelős vagyok a rózsámért-ismételte a kis herceg,hogy jól az emlékezetébe vésse.

Avatar
minya54
Hozzászólások: 19284
Csatlakozott: 2010.07.15. 21:17
Tartózkodási hely: Budapest

Re: Kerti és mezei virágok

HozzászólásSzerző: minya54 » 2015.07.10. 06:14

hűűűű...először azt hittem leándert hoztál.nekem az van...van egy érdekessége az enyémnek.ha levirágzik,le kell húzni a hervadt virágot,mert alatta már ott van az új virág.ha nem húzom le,van hogy annyira rátapad a régi,nem tud kinyílni az új virág.itt egy kép róla.nekem először van ilyen virágom,sok mindent nem tudok róla,de ezt az 1-t tapasztaltam az enyémen.
http://kepkezelo.com/images/q7bw445gjcxpi1y9xf1x.jpg
itt is látszik,mennyire mutatós.no a többi virág is kedvencem lett :) csak a virágokat nézzétek ám....
http://kepkezelo.com/images/87mewi7imyq6snfyoq79.jpg
Kép


Vissza: “Off Topic”