Hogy bánj a húsevőddel :)

Kertészkedéssel kapcsolatos kérdésed vagy tipped van? Tanácsra van szükséged szobanövénnyel kapcsolatban? Itt tedd közzé!
Makuta Icarax
Hozzászólások: 7191
Csatlakozott: 2010.09.25. 20:47

Hogy bánj a húsevőddel :)

Hozzászólás Szerző: Makuta Icarax » 2010.09.11. 11:22

Na szóval nekem rengeteg húsevőm volt, igazi Magyarországon kuríziumnak számítók is, úgyhogy írtam egy rövidke beszámolót mikor mit kell csinálni, mivel hogy kell bánni:

Dinonaea muscipula vagy Vénusz légycsapó:
A húsevők egyik legigénytelebbje, de nagyon oda kell rá figyelni. ha ez megvan évekig társunk lehet.
Etetés: A rovarokból veszi a nitrogént, tápoldatozni TILOS, ez minden húsevőre vonatkozik, etetni havonta egyszer elég, különben nitrogéntúladagolásban fog meghalni szegényke. Általában egy szép kövér döglégy jó a feladatnak, azzal 1 hónapig simán bírja, esetleg egy bagócs, ha nagy akkor 2 hónapig is húzza vele.
Virágzás: Necces ügy. Nekem 4 légycsapóm volt, ebből kettő elszáradt, 1 közvetlen egy közvetetten a virágzástól halt meg. Az első hagytam virágozni, kimerült, megpusztult, nem adtam neki véletlen kaját, emiatt. A másik pedig attól, hogy levágtam a bimbóját, utánna nyamvadt csapókat hozott, és végül tápanyaghiányban hunyt el :cry: .
Helyes megoldás: Amikor virágzik és egyszerre van két növényed is ami ilyen akkor kis ecsettel megporoztatod vele egymást, így termékeny magok lesznek. Ezeket kis cserépbe teszed ami alá tálcát raksz, hogy folyamatosan 2-3cm ESŐVÍZBEN vagy DESSZTILLÁLTVÍZBEN ázzón. Végül lefeded fóliával, hogy mindig párás maradjon és 26 C°-os helyre rakod. Ha a magoncok kikeltek külön cseréppe ülteted őket és örülsz :)

Drosera félék avagy Harmatfüvek:
Aki még gondolkozik a húsevővásárláson annak ajánlom ezt a remek növénycsaládot, a csodaszép csillogó (az emésztönedvcseppek miatt) és gyakran a fénytől pirosra színeződő levelei és rendkívüli igénytelensége miatt illetve remekül szaporodik, ha kell ha nem, illetve természetes módon is rengeteg hibridet (keverék) képes létrehozni. Bár van néhány kényes speciális fajta, azokról bővebb információt nyújt egy oldal, ha valakit érdekel elküldöm pü-ben (ott rendelni is lehet húsevőket)
Tartás: Egyszerűen ablakba kell tenni, folyamatosan locsolni a TÁLCÁBA amit a cserép alá teszek, 2-3cm víz mindig legyen alatta. Néha meg-meg lehet dobni egy picike házilégyel, esetleg szúnyoggal, bár rendkívüli módon vonza a gyásszúnyogokat, szóval elvileg nem nagyon kell etetni, de ha maga nem fog akkor nem árt.
Egyébként van egy faj, ami a 3 Queen nővérnek nevezett harmatfű trió tagja, ő magas párát, sok vizet, DE a többi harmatfűvel ellentétben kevés napfény igényel.
Betegésgek: Egy számottevő kártevője van ami a legtöbb húsevőnek: A Gyásszúnyog. A felnőtt állatok nem tesznek kárt a növényben, de a lárváikat az alig szellőző nedves földbe rakják ahol azok a szerves részeket eszik, és mivel a tiszta tőzeg (abba kell majdnem minden húsevőt ültetni) nem mindig hemzseg ebből ezért gyakran a növény gyökerét rágják szét. Ebben az esetben ha lehetőség nyílik rá (nyáron) ki kell vinni a szabadba és tetűelleni sprayel kell fújni, majd ha megpusztultak a kártevők vissza lehet vinni a szobába (a permetezéskor az emésztőnedv eltűnik, nem kell megijedni, ez normális, utánna rendbe fog jönni remélhetőleg ;)

Télálló harmatfüvek: Ezek nyári tartása megegyezik a trópusiakkal, de télen amikor telelőrügybe megy át akkor éppen csak szabad öntözni, mert különben elrohad. Csak a föld alsó harmada legyen éppen nyirkos, a teteje száraz legyen! FIGYELEM! a téli időszakban a szobahőmérséklet végzetes a növényre!

Trópusi gumós harmatfüvek: Ugyanúgy kell tartani, mint a többi trópusi példányt, azonban nyáron a szárazságban visszahúzódik, ilyenkor pirinyót kevesebb párát és vizet kér (hőmérséklet marad a szobai)

Kürtvirágok vagy Sarracenia: 8 faja van, mind az egyesült államok területén él. Névszerint: A sárga, a törpe, a papgáj, a fehér, az óriás, a bordó/vörös és még kettő, ami nem jut eszembe :lol: :?
Tartás: mindnek azonos az igénye, mindnek 2-3 cm víz kell, ez minden húsevőre madnem igaz, ahol nem ott jelezni fogom.
Etetni a nagyobb kürtátmérőjüket (óriás, bordó) lehet nagyobb bagóccsal illetbe dagadt acélkék döglegekkel, a közepeseket sima háziléggyel, a nagyon kicsi szájadékú (papagáj) pedig szúnyoggal, nagyon pici legyekkel lehet etetni. Virágaik gyönyörű nagyok, magot érlelnek, lehet belőlük szaporítani, bár a tőosztás egyszerűbb de kockázatosabb. Ha 2 rizoma van (két hely, ahonnan levélkék jönnek) akkor van rá lehetőseég. Óvatosan kivesszük a növényt, megvizsgáljuk, majd a gyenge kapcsolodósi pontnál egy éles acélpengével/éles késsel óvatosan elvágjuk. Elültetjük, párásítunk és ha megindul a növekedés akkor sikeres volt a tőosztás. FIGYELEM! tőosztani a növekedési időszakban TILOS, csak tavasszal szabad, a téli nyugalmi időszak után.
Nyugalmi időszak: Télen van, ekkor leáll a növekedés, ez általában a virágzás utánn van, ekkor picitvel kevesbb vizet adunk a növénynek (kétnaponta töltjük csak 1 cm vizet rakunk alája, de ezt pótolni kell) és kissé hűvösebb helyre rakjuk, illetve a párásságot is lecsökkentjük.

Stylidium vagy ravasznövény: Én két fajról tudok ezen a nemzetségen belül és mindkettőnek más az igénye, nekem mindkettő volt, az egyik kezdőknek is ajánlott, a másik már eléggé haladó szint:
A leveles, lilavirágú, avagy a kezdőknek is ajánlható fajta: Szinte ugyanaz mint a többinél: álljon vízben a tálcája, legyen pára, esővízzel kell öntözni és néhanapján eteni. Gyakran virágzik, nagyon szép látvány, és itt a virágok műlködése az érdekes:
Ha rászáll egy rovar, a hátáracsapja a porzóit és rákeni a pollent a rovarra! A level éppúgy ragacscsapda mint a harmatfűnél.
A fűlevélszerű, halványvirágú, haladó fajta: Nem olyan látványos és szép mint a másik, ezért sem érdemes tartani. Kevesebb párát igényel és kétnaponta öntözést. Nagyon apró muslicával vagy gyásszúnyoggal lehet etetni, mivel kicsi a levélfelülete és nem is tapad annyira, mint a rokonának...

Mexikói hízókák, a Pinuicula nemzetségből: Változatos fajai vannak, egy kivételével mindet ugyanúgy kell tartani:
Víz álljon alattuk, tőzeg, ami MÉSZMENTES legyen mindenképpen, ezért nem lehet csapvízzel öntözni a hízókák különösen allergiásak erre. A párára annyira nem igényesek, mint a húsevők általában. Gyakran virágoznak ilyenkor egy-két rovar nem árt
Gipszlakó hízóka: Ő a kivétel ki erősíti a szabályt: Párát nem igényel, locsolni is hetente 1x szabad, lévén elposgásodott faj, etetni virágzáskor őt is ajánlott. Illetve őt lehet csapvizzél öntözni, révén eredeti élőhelyén mészben él, sőt neki ajánlott is, illetve a talajában legyen kavics, és soha ne álljon alatta tócsában a víz. Ő már egy picit haladó szint, de nem a legnehezebb ;)
Európai Hízokák, Pinuicula nemzetség:
Na ez is már haladó szint. Öntözni ugyanúgy kell, mint a többit, de alacsonyabb hőmérsékletet igényelnek, amit télen még tovább kell csökkenteni. Szeretik a párát, lévén mocsári növények. Amikor átmegy telelőrügybe és egy kis zöld bumszli marad belőle akkor kell hűvösebb helyre vinni, és teleltetni. Ilyen növény a védett, nehezen beszerezhető Lápi Hízók Magyar alfaja és Havasi hízóka (utóbbiból már volt, de hamar tönkrement)
FIGYELEM! Ezalól kivételt képez a Lápi Hízóka Németországi populációja, ezeket rügy időszakban is olyan körülmények között kell tartami, mint a mexikóiakat és aktív időszakába is, mert ez az alfaj a meleg időszakban vonul vissza (saját tapasztalat, van ilyen hízókám)

Kancsóka, azaz Nepenthes:

Két típusa van: A talajlakó és a fánlakó epifiton típus

Igények (epifiton): Laza talaj, ami képes szellőzni, ajánlatos a faszenes, perlites orchidea földkeverék, mert hasonló ennek is az igénye. A fánlakónak NEM kell vízben állnia, mert a pangó víz megöli, akárcsak az orchideákat. Eteni kétféleképp lehet:
Nagy bogarakkal, legyekkel, bagócsokkal időnként (ezt ajánlom) esetleg CSAK nitrogéntartalmú tápoldatot azthiszem 1/8-os töménységben beleönteni a kancsóba (nem ajánlom, mert rossz higítás estén a növényünk életével játszunk). A hőmérsékleti igény attól függ, hogy hegyvidéki vagy alföldi fajról van-e szó (alföldinek szobahőmérséklet kell, hegyvidékinek 18 c° körül.
Talajlakó: Neki is vízben kell állni, rendkívül páraigényes jószág, akárcsak a fánlakó. Etetni ugyanúgy lehet, hőmérsékletigénye is a fánlakóval azonos, csupán öntözni könyebb, de általábaqn kevésbé látványos kancsókat hoz, mint az epifita rokonai.

Genlisea: Rendkívül vízigényes, megfigyelték már, hogy e száraföldi faj víz felszínén úszva élt, és életben maradt. A gyásszúnyoginvázió itt nem lesz gond, ugyanis a taljbanlévő gyökerei váltak csapdákká így könnyedén elbánik a férgekkel!
Igénytelen, szép növény, különösen a hibridek, szívből ajánlom ;)

Ulticularia, avagy rence, Terresztris csoport (szárazföldi):
Szinte megegyezik az igénye a genliseaával, kinézetre és vadászmódjában is rá ütött.

Epifita Rencék: Hasonló bánásmódot igényel, mint a kacskóka, de etetni nem lehet, gyökércsapdái miatt. Orchidea fölkeveréket igényel, nem kell mindig öntözni, ellenben naponta szükséges a párásítás. Haladó szintű növény, kezdőknek nem igen ajánlott (nekem sincs ilyen)

Vízi rencék: Szinte mind európai faj. Földet nem igényel, akváriumban, vagy kerti tóban kell tartani. Amikor telelőrügybe fordul le kell vinni a pincébe, vagy ha van MÉLY kerti tavunk amiben nem fagy meg ott is hadhatjuk. Algásodásra érzékeny, hamar elpsztul tőle, profiknak ajánlom, vagy erősen haladóknak. Etetni szúnyoglárvával illetve apró bolharákkal lehet. Van néhány trópusi változat ami nem telel, ezeket könyebb tartani, Aranyhallal TILOS együtt tartani, vagy bármilyen növényevő hallal, mert hajlamosak megcsócsálni.

Aldrovanda: Tartása szinte megegyezik a vízi rencéével, kinézete is hasonló, de csapókkal vadászik a vízben, akárcsak a légycsapó. Nehezebb tartani mint a vízi rencét, illetve ennek is van trópusi változata ami nem telel.

Heliamphora, avagy Napkorsó: Ez már a vérprofik növénye. Magas hőmérsékletet, párát, állandó öntözést igényel. Esővizet kell néha locsolni a fedél nélküli kancsójába, amiben vannak baktériumok, ugyanis ha etetni akarjuk erre szüksége lesz, mert saját emésztőnedve nincs. Illetve az ára is borsós (5000Ft-tól kezdődik) és elég könnyen tönkremegy, tapasztalt kertészeknek ajánlom csak.

Darlingtonia, kobralilliom: Tartása majdnem megyegyezik a kürtvirágéval, de jobban szereti a hűvöset. Nevét onnan kapta, hogy a levéltölcséreinek kígyónyelvszerű gallérja van és az egész egy sziszegő kobrára hasonlít.

Ausztrál kancsóka: Nem összekeverndő a kancsókával, egész más növény. 2 levéltípus van 1 növényen: egy sima levélke és egy kancsó szerű. Hangyákkal kell etetni, ez a a természetes tápláléka, de ne vigyük túlzásba, a hanygákban lévő sav miatt. 1/3-a a földjének legyen homok, esővízzel locsolgassuk, 1cm mindig álljon a tálkájában, DE TÖBB NE. Méreténél jóval nagyobb cserépbe kell ültetni, ugyanis egy átültetés miatti megbojgatást nem él túl :cry: :shock:

Húsevő broméliák, Catopsis, Brochinia: Legprimitívebb húsevők, orchideaközeget igényelnek, a párát szeretik, a heliamphorához hasonló a táplálkozások, de etetni nem szükséges őket, nem feltétlen igénylik, normál bromélia módjára való tartástól nem lesz bajuk. Virágzás után elpuszutlnak, az ekkortájt keletkező sarjakkal lehet szaporítani (gyökérhajtás, kisméretű az anyanövénnyel megegyező génállományú fiatal növényke)

Azthiszem minden megvolt. Ezek a saját megfigyeléseim, tapasztalatim, illetve könyvekből vett infók, de

A félreértésekből származó esetleges növénypusztulásért felelősséget NEM VÁLLALOK!!!

Remélem segíthettem a döntésben azok számára akik most gondolkodnak a vásárlásban illetve azoknak akiknek a tartással kapcsolatban van kérdésük ;)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Makuta Icarax 2010.09.12. 13:38-kor.

Makuta Icarax
Hozzászólások: 7191
Csatlakozott: 2010.09.25. 20:47

Re: Vénusz légycsapója /Dionaea muscipula/

Hozzászólás Szerző: Makuta Icarax » 2010.09.12. 11:30

Valami megfigyelés, köszönet, óhaj-sóhaj, esetleg ellenvélemény :)

Kíváncsi vagyok :)
A hozzászólást 1 alkalommal szerkesztették, utoljára Makuta Icarax 2010.09.12. 12:29-kor.

Avatar
Levander
Hozzászólások: 7778
Csatlakozott: 2010.11.18. 16:35
Tartózkodási hely: Győr
Kapcsolat:

Re: Hogy bánj a húsevőddel :)

Hozzászólás Szerző: Levander » 2010.12.20. 22:19

Kedves tőled ez a részletes leírás. Igaz, a poroztatás nekem nem világos. Talán mert még ssoem poroztattam növényeket. :P

Amúgy köszönöm, kedvet kaptam egy igénytelen faj beszerzésére. ^^ Keleti fekvésű a szobám, jól megvannak nálam a növények. ^^

Avatar
Szundi törp
Hozzászólások: 908
Csatlakozott: 2010.03.05. 12:25

Re: Hogy bánj a húsevőddel :)

Hozzászólás Szerző: Szundi törp » 2010.12.31. 14:09

Levander a poroztatás annyit jelent csak, hogy van két ugyanolyan növényed, fogsz egy akármilyen pici ecsetet és az egyik virágról a másikra mész úgy hogy közben minden virágba belenyúlsz az ecseteddel. Magyarul Te leszel a rovar helyettese és Te végzed el a megporzást. Nekem ez a módszer a töknél kíválóan bevált, csak mire rájöttem mi a baj már kicsit késő volt. Azért ígyis lett egypár tököcskénk. Jövőre előbb kezdem a beporzást. Ez a környezet kára, hogy eltűntek a rovarok.
Szundi új kertje

Makuta Icarax
Hozzászólások: 7191
Csatlakozott: 2010.09.25. 20:47

Re: Hogy bánj a húsevőddel :)

Hozzászólás Szerző: Makuta Icarax » 2011.01.12. 20:00

Szundi törp írta:Levander a poroztatás annyit jelent csak, hogy van két ugyanolyan növényed, fogsz egy akármilyen pici ecsetet és az egyik virágról a másikra mész úgy hogy közben minden virágba belenyúlsz az ecseteddel. Magyarul Te leszel a rovar helyettese és Te végzed el a megporzást. Nekem ez a módszer a töknél kíválóan bevált, csak mire rájöttem mi a baj már kicsit késő volt. Azért ígyis lett egypár tököcskénk. Jövőre előbb kezdem a beporzást. Ez a környezet kára, hogy eltűntek a rovarok.
Pontosan, tökéletesen megfogalmaztad Szundi törp! ;)

csokiori
Hozzászólások: 959
Csatlakozott: 2011.05.12. 18:58

Re: Hogy bánj a húsevőddel :)

Hozzászólás Szerző: csokiori » 2011.01.12. 20:42

A poroztatást, amit Szundi törp írt, apukám is csinálta az erkélyen ültetett dísztökökkel, de ő még zümmögött is a hatás kedvééért. :lol:
szerver 1
csokigyár

Avatar
Nut
Hozzászólások: 2174
Csatlakozott: 2011.03.08. 17:41

Re: Hogy bánj a húsevőddel :)

Hozzászólás Szerző: Nut » 2011.01.12. 20:44

Ez jó!!! :lol: :lol: Kész szerencse, hogy nem akart apukád szárnyat is növeszteni.... csak a jobb hatás kedvéért!!! :lol: :lol:

csokiori
Hozzászólások: 959
Csatlakozott: 2011.05.12. 18:58

Re: Hogy bánj a húsevőddel :)

Hozzászólás Szerző: csokiori » 2011.01.12. 20:49

Szerencsére nem öltözött sárga-fekete csíkos ruhába sem. :D
De mi nagyon jókat röhögünk azóta is, ha előkerül a történet családi körben :mrgreen:
szerver 1
csokigyár

Avatar
Nut
Hozzászólások: 2174
Csatlakozott: 2011.03.08. 17:41

Re: Hogy bánj a húsevőddel :)

Hozzászólás Szerző: Nut » 2011.01.12. 20:54

Hát ezen nem csodálkozom. Ehhez hasonló dolgai az apukámnak is voltak régen. Most nem jut hirtelen semmi konkrét sztori eszembe, csak az, hogy a család sokszor ugratta a fura ötletei miatt. Egyszer még egy csigát is kikötöttek neki a kollégái, amikor a csigák érzelmi életét ecsetelte. Szóltak neki, hogy van a fa tövénél egy depressziós csiga, aki ép öngyilkos akar lenni, s meg kelleni mentenie.

Avatar
Szundi törp
Hozzászólások: 908
Csatlakozott: 2010.03.05. 12:25

Re: Hogy bánj a húsevőddel :)

Hozzászólás Szerző: Szundi törp » 2011.01.21. 18:28

Én zümmögni nem szoktam, de mindig dícsérgetem őket amíg méhecskét játszom. Különben meg már megvettem az idei évre való magokat is, már csak a jó idő kéne + valaki aki lehordaná az 5 köb földet a kertbe + felrotálná a többit már megoldanám. De ahogy a felhozatalt ismerem csináld magad akkor kész lesz. És idén is lesz tök, kétféle is. Lenne egy harmadik fajta amit már évek óta keresek, de még nem találtam meg sehol. Ha van némi ötletetek merre keressem a kolbásztök magot akkor szeretném ha megírnátok. Valaha régen amíg kertes házban laktam, még ott termeltünk, és azért szerettem, mert levágtál belőle egy darabot a többi meg nőtt tovább. Igen gazdaságos dolog volt ez így.Most meg még a világ végére is elmennék a magjáért.
Szundi új kertje

Válasz küldése

Vissza: “Törpkertészek egymás közt”