Esélyre épülő funkciók, a szerencsejáték sajátosságai

Itt találod a leggyakrabban feltett kérdések és az arra adott válaszok listáját. Kérjük, mielőtt közzétennél egy kérdést, mindig itt nézz szét először!
Lezárt
Gabesz
Hozzászólások: 3954
Csatlakozott: 2011.05.31. 18:27

Esélyre épülő funkciók, a szerencsejáték sajátosságai

Hozzászólás Szerző: Gabesz » 2014.06.16. 16:46

Általános tudnivaló az esélyre épülő funkciókról

Az online böngészős játékok világában gyakran megesik, hogy egy-egy funkció a játékban a valószínűségszámításra épül, azaz egy adott dolog egy adott eséllyel történik meg vagy nem történik meg.
Esély, mit is jelent ez a szó? Az esély egy százalékos érték, ami azt határozza meg, hogy egy végtelenben kezdődő és végtelenbe nyúló sorozatban a sorozat elemeinek összességében hány százaléka lesz ilyen vagy olyan.
Képzeljünk el egy sorozatot 1-esekkel és 0-kal. Legyen az 1-es esélye 50%, azaz a végtelenbe nyúló szakaszon pontosan az elemek fele lesz egyes.
Valahogy így nézne ez ki, képzeljük el ezt a végtelenre vonatkoztatva:

... 0,1,0,1,0,0,0,0,0,0,1,1,1,0,1,1,1,0...

Mint látjuk, összesen tényleg az esetek felében 1-es az elem, tehát áll, hogy az elemek 50%-ban lesznek 1-esek, 50%-ban pedig 0-ák.

De ha kiragadunk a sorozatból egy meghatározott szakaszt, az 1-esek és 0-ák aránya lehet merőben más is, nem feltétlenül tükrözi a végtelenbe nyúló sorozatra vonatkozó százalékos értéket.

Ragadjuk ki ezt a "bebarnáspirosított" szakaszt:

... 0,1,0,1,0,0,0,0,0,0,1,1,1,0,1,1,1,0...

Ez a szakaszkép itt bizony azt mutatja, hogy éppen az elemek 0%-kal lett 1-es. Vagy lehetne úgy mondani, hogy 100%-a lett 0. Tehát egyáltalán nem tükrözi vissza azt, hogy már pedig ebben a sorozatban az 1-esek és 0-ák esélye éppen 50%. De hiába nem tükrözi vissza, a kiragadott szakasz nem mérvadó, ettől még ebben a sorozatban, a sorozatnak a maga végtelen teljességében áll az 50% esély az 1-esre.

Ez a legfontosabb, amit tudni kell ahhoz, hogy a játék valószínűségre épülő funkcióit helyesen értsd és pontosan azt várd tőlük, amik, azaz elfogadd, hogy itt egyfajta szerencsejátékról van szó, ami vagy bejön, vagy nem.

Ez pontosan ugyanolyan szerencsejáték, mint mondjuk a sorsjegy, amit a postán vásárolsz. Ha megnézed a sorsjegy hátulját, gyakran rá van írva, hogy például 20%-os eséllyel nyer a sorsjegy, vagy lehet úgy is fogalmazni, hogy minden 5. sorsjegy nyereményt rejt (végtelen távon). Aki már játszott sorsjeggyel, mindenki tudja, hogy ha veszek 5 sorsjegyet (tehát kiragadok egy szakaszt a végtelen sorozatból), akkor simán lehet olyan is, hogy mind az 5 sorsjegy nyertes, de olyan is lehet, hogy 50 sorsjegyből se lesz egy nyertes sem (mert léteznek azok a nyerő sorsjegyek, csak másra várnak, mert mi pont a nem nyerőket választottuk ki). Ennek tudatában dönthetsz, hogy kiadod-e a sorsjegyért a pénzt vagy nem.

Nevezzük bárminek, szerencsejátéknak, esélyeknek, valószínűségnek, akit érdekel a téma, mindenképpen olvasson utána bővebben, mert - bár ebbe talán nem gondolunk bele a mindennapjainkban - a valószínűségnek hihetetlen fontos szerepe van a világban, valójában ez szabályoz szinte mindent. A legfantasztikusabb megnyilvánulása ennek talán a kvantumfizika.

Nézzünk párat a My Free Zoo esélyekre épülő funkciói közül:

Állatok szaporítása

Mikor állatok szaporításával próbálkozol, szerencsejátékot játszol. Beállítod a szaporítás sikerének kívánt százalékos értékét, majd kifizeted a próbálkozás árát és a legjobban reménykedsz. A fenti példára vonatkoztatva, abban reménykedsz, hogy a végtelenbe nyúló, X eséllyel 1-est rejtő sorozat következő eleme éppen 1-es lesz, tehát sikerrel jársz. De sose feledd, hogy az is benne van a pakliban, és mindig benne van, hogy 0 lesz a következő elem, tehát nem sikerül a szaporításod.
Bármi is a következő szaporításod eredménye, a siker esélye mindig annyi volt, amennyit beállítottál.

Egy tipp tőlünk: mivel a szaporítási próbálkozás valahol mindig kicsit lutri marad, ezért akkor költs a tenyésztési kísérletre, ha tudatában vagy a rizikónak és vállalod azt! Ha nem annyira fontos a tenyésztés, de éppen égetően fontos az a pénz valami egyébhez, mondjuk egy fontos állat, épület vagy egy új karám megvásárlásához, akkor lehet, hogy érdemesebb azt a tenyésztési kísérletet kihagyni és a fontosabbra költeni a pénzt.

Gyorsítókártyák

A gyorsítók egy adott eséllyel tartalmaznak értékesebb lapokat. Az esély egyre nő a gyorsítócsomag értékével.
De ne feledd:

1. Minél magasabb szinten állsz, annál több kártya áll a rendelkezésedre a játékban, tehát a rendszer annál több kártya közül sorsol. Hiába marad végig ugyanannyi az esély a jó lapra, mivel nő a választék (tehát a fenti példát alapul véve nem csak 1-esekből és 0-kból állhat a sorozat, hanem akár ezernyi szám jöhet szóba az egyes elemek helyén), ezért a sorozat mintegy "elnyúlik", azaz hosszabbodhatnak a sikersorozatok és sikertelen szériák is. Mivel kevésbé értékes lapokból álló próbálkozások is hosszabbodhatnak a nagyobb változatossággal, ezért lehet olyan érzésed, mintha a beállított esély változna, de ez nem így van, az esély az értékesebb lapra a kezdő és a haladó szintű játékosnál is pont ugyanolyan.

2. Minél magasabb szinten állsz, annál több kártya áll a rendelkezésedre a játékban, tehát annál több kártya közül annál kevesebb lesz az, amit éppen szubjektív módon értékesnek ítélsz meg, tehát habár pont ugyanolyan esély mellett kapsz magas szintű játékosként is értékes lapot, de az egyre kisebb eséllyel lesz éppen az, ami neked szubjektív módon jól jönne (mondjuk mert éppen az az x lap hiányzik egy értékes tárgy kigyűjtéséhez).

Barátkártyák

Lásd fentebb, a szinted növekedésével nő a kártyák választék a is, tehát nem az esélyeid romlanak, hanem a sorsolás alapjául szolgáló választék nő.
Az admin is csak ember, túlnőtt rajtam a levéláradat:(. Ezért nem tudsz nekem üzenetet küldeni. Kérlek, szükség esetén kérdezz a megfelelő fórum Kérdések rovatában, fordulj a moderátorokhoz, vagy írj a Támogatásra! Megértésed köszönöm!

Lezárt

Vissza: “Gyakran Ismételt Kérdések”